Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 18:37

    Το Λονδίνο δεσμεύει έως και 1,7 δισ. στερλίνες για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο

    Το Λονδίνο δεσμεύει έως και 1,7 δισ. στερλίνες για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η M. Βρετανία δεσμεύει έως και 1,7 δισ. στερλίνες (2,34 δισ. δολάρια) για την ανέγερση μια νέας μεγάλης πυρηνικής μονάδας τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από έγγραφα του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη συμμετοχή της Κίνας στην πυρηνική βιομηχανία της Βρετανίας και η κυβέρνηση την Τρίτη εγκαινίασε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης που ελπίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους υποστηρικτές σε νέα project.

    Η Βρετανία στοχεύει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, κάτι που απαιτεί τεράστια αύξηση της παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μέσω αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας, αλλά τα νέα πυρηνικά έργα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω του μεγάλου κόστους.

    Η κυβέρνηση δήλωσε ότι "θα παράσχει έως και 1,7 δισ. στερλίνες άμεσης κρατικής χρηματοδότησης για να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης από το Κοινοβούλιο για την κατασκευή μιας πυρηνικής μονάδας μεγάλης κλίμακας, με την επιφύλαξη της σχέσης ποιότητας-τιμής και των εγκρίσεων", όπως αναφέρουν τα ίδια έγγραφα, σύμφωνα με το Reuters.

    Η γαλλική EDF κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βρετανίας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες -το Hinkley Point C- με την υποστήριξη της κινεζικής CGN, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει 22 δισ. με 23 δισ. στερλίνες. Η Βρετανία σχεδιάζει την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, του Sizewell C, στο οποίο η CGN έχει επίσης μερίδιο 20% στη φάση ανάπτυξης.

    Το κυβερνητικό έγγραφο αναφέρει ότι η Βρετανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την EDF για το έργο Sizewell C.

    Σύμφωνα με το μοντέλο ρυθμιζόμενου περιουσιακού στοιχείου (RAB), οι εταιρείες που κατασκευάζουν νέους σταθμούς θα πληρώνονται κατά τη φάση της κατασκευής, μειώνοντας το επενδυτικό τους ρίσκο και επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση για τα έργα.

    Το μοντέλο RAB θα απαιτούσε επίσης από τα βρετανικά νοικοκυριά να καταβάλλουν ένα μικρό τέλος κάθε μήνα για τις νέες αυτές μονάδες όσο βρίσκονται υπό κατασκευή.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ