Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 17:29

  ΔΝΤ προς τις G20: Χρειάζεται τολμηρή δράση τώρα για τον τερματισμό της πανδημίας

  ΔΝΤ: Αναμένει ανάπτυξη 5,75% στην Τουρκία φέτος - Ποιους κινδύνους “βλέπει” για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα με επικεφαλής τις χώρες της G20 και τα εμβόλια για τον κορονοϊό στηρίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά οι νέες μεταλλάξεις του ιού, ο πληθωρισμός και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν κινδύνους για την ανάκαμψη, όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τετάρτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της G20, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva σημείωσε πως χρειάζεται τολμηρή δράση τώρα για τον τερματισμό της πανδημίας και τη δημιουργία χώρου για μια πιο βιώσιμη οικονομία.

  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 στο 5,9% από την πρόβλεψή του για 6% τον Ιούλιο, εξαιτίας των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των πληθωριστικών πιέσεων.

  Η Georgieva είπε ότι οι χώρες της G20 θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προοπτικές τους μέχρι το 2022, ρυθμίζοντας προσεκτικά τις δικές τους νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

  Η θέσπιση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, όπως προγράμματα για την υποστήριξη της αναζήτησης εργασίας και της επανεκπαίδευσης, και η μείωση των ρυθμιστικών φραγμών στην είσοδο νέων εταιρειών, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το συνολικό ΑΕΠ στις χώρες της G20 κατά περίπου 4,9 τρισ. δολάρια έως το 2026, σημείωσε η Georgieva.

  Η ίδια σημείωσε ότι απαιτείται κοινή δράση για την παροχή περίπου 20 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη επιχορήγηση για τεστ, θεραπεία, ιατρικές προμήθειες και εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας.

  Ακόμη, κάλεσε τους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν για ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

  Η Georgiega αναφέρθηκε σε μια νέα μελέτη του ΔΝΤ και πώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Η μελέτη έδειξε ότι ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο επικεντρωμένο στις ΑΠΕ θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2% αυτή τη δεκαετία και να δημιουργήσει 30 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ