Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 16:52

  Χαμηλότερη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 στο 2,6% αντί 3,5%. Παράλληλα ανεβάζει την εκτίμηση για το 2022 στο 4,1%.

  Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσίασε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομική πορεία της Γερμανίας. Βάσει των νεότερων εκτιμήσεων η ανάπτυξη του 2021 θα κυμανθεί στο 2,6%. Το ποσοστό είναι κατά 0,9% χαμηλότερο απ’ ότι στην τελευταία πρόβλεψη τoν Απρίλιο, η οποία ανέβαζε την ανάπτυξη στο 3,5%. Βασικές αιτίες για τις χαμηλότερες προσδοκίες είναι σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ η έλλειψη πρώτων υλών και ημιαγωγών όπως και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Παρ΄ όλα αυτά η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά. Αυτό θα φανεί τον επόμενο χρόνο. Το υπουργείο του υπολογίζει την ανάπτυξη του 2022 στο 4,1%. Επίσης, θεωρεί, ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της χώρας θα επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας και θα τα ξεπεράσει.

  Προϋπόθεση για μια τέτοια θετική εξέλιξη είναι η σταθεροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα υλικά οικοδομών και τα μικροτσίπ. Από την ανεπαρκή προσφορά πλήττεται το 77% των γερμανικών επιχειρήσεων, εκτιμά το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο IfO. Στη δε αυτοκινητοβιομηχανία σημειώθηκαν προσωρινές διακοπές της παραγωγής. Δεδομένου ότι θα χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μικροτσίπ, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, να επενδύσει στην ανάπτυξη σχετικών μονάδων παραγωγής στην Ευρώπη.

  Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί όμως και από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες. Επιβάλλεται, είπε, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται προ παντός τους χειμερινούς μήνες οι κανόνες προστασίας.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ