Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 21:06

  Reuters: Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Γκεοργκίεβα για συνάντηση

  Reuters: Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Γκεοργκίεβα για συνάντηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας απέρριψε το αίτημα της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να υπεραστεί τον εαυτό της έναντι των ισχυρισμών ότι πίεσε το προσωπικό της τράπεζας να αλλάξει τα δεδομένα σε έκθεσή του το 2017, όταν ήταν ακόμη στο "τιμόνι” της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

  Η δικηγόρος της Γκεοργκίεβα ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με 17σέλιδη επιστολή του προς επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Παρασκευή.

  Η δικηγόρος Whitney Debevoise της Arnold & Porter αναφέρει στην επιστολή ότι η έκθεση για την έρευνα που πραγματοποίησε η νομική εταιρεία WilmerHale για λογαριασμό του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν διεξήχθη όπως έπρεπε, καθώς παραβίασε τα δικαιώματα της Γκεοργκίεβα και βάσισε το θεμελιώδες συμπέρασμά της σε μια ψευδή υπόθεση, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το πρακτορείο.

  Υπενθυμίζεται ότι η WilmerHale κατέληξε στο συμπέρασμα, τον Σεπτέμβριο, ότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γκεοργκίεβα, άσκησαν "αδικαιολόγητη πίεση" στο προσωπικό της τράπεζας για να τροποποιήσουν τα δεδομένα ώστε να ευνοήσουν την Κίνα στην κατάταξη Doing Business 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Η Γκεοργκίεβα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ενώ και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ηγείται η Γκεοργκίεβα από τον Οκτώβριο του 2019, προσφάτως δεν διαπίστωσε πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζει τις κατηγορίες.

  Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας απάντησε στην Debevoise ότι δεν θα ήταν πρέπον να συναντηθεί ή να ακούσει την Γκεοργκίεβα, καθώς δεν συμμετέχει στην έτερη έρευνα που διεξάγεται από την WilmerHale σχετικά με πιθανές αδικοπραγίες από νυν και πρώην στελέχη της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της συνομιλίας.

  Η νέα έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, θα υποβληθεί στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι στο διοικητικό συμβούλιο.

  Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Merza Hasan, o πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του διοικητικού συμβουλίου και o επικεφαλής της Επιτροπής Διακυβέρνησης, δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters. 

  Σε κοινή απάντησή τους, οι τρεις αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν ότι το καταστατικό της τράπεζας έχει στόχο να αποτρέπει "οποιαδήποτε παρέμβαση από το διοικητικό συμβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος” στις έρευνες που αφορούν το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ