Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 16:00

  Ρουμανία: Ο τεράστιος αριθμός νεκρών από κορονοϊό "σπρώχνει" τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα

  Ρουμανία: Ο τεράστιος αριθμός νεκρών από κορονοϊό "σπρώχνει" τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων που μεταφέρουν ασθενείς της Covid-19 σε ήδη υπερκορεσμένα νοσοκομεία σκίζει αδιάκοπα τον αέρα των πόλεων της Ρουμανίας, ουρές αρχίζουν να σχηματίζονται έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα.

  Ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιασμών εκτινάχθηκε αυτόν τον μήνα στην δεύτερη λιγότερο εμβολιασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι Ρουμάνοι αρχίζουν να αντιδρούν στους τεράστιους αριθμούς των νεκρών της επιδημίας και στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

  Στο Βουκουρέστι, η 51χρονη εργάτρια Ελένα Σέρμπαν ανέβαλλε τον εμβολιασμό της διότι θεωρούσε ότι αφού δεν έχει προβλήματα υγείας δεν κινδυνεύει από τον ιό. Τελικά εμβολιάσθηκε τώρα για λόγους ασφαλείας. "Η κατάσταση της Covid-19 στα νοσοκομεία μας έχει φοβίσει".

  Ο Ντουμίτρου Μπάνου, 55 ετών, επαγγελματίας οδηγός, εμβολιάστηκε για να γλυτώσει τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από χθες για τους ανεμβολίαστους.

  "Εμβολιάστηκα εξαιτίας των περιορισμών, όπως η νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να εμβολιασθούν για να απαλλαγούμε απ' αυτήν την πανδημία", λέει.

  Ο Γκαμπριέλ Ντίμα, 57 ετών, έκανε την πρώτη του δόση υπό την πίεση της κόρης του, φοιτήτριας της Ιατρικής, αν και ο ίδιος διατηρούσε τις αμφιβολίες του, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους.

  "Ημουν αναποφάσιστος, ήθελα να το σκεφτώ. Φοβάμαι τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου, το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρχικά. Το έκανα για να ησυχάσει η κόρη μου, αλλά ελπίζω ότι δεν θα έχω προβλήματα".

  Η Ρουμανία πλήττεται σκληρά από το κύμα της πανδημίας που σαρώνει την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας στον κόσμο.

  Περί το ένα πέμπτο του συνόλου των 45.503 θανάτων της επιδημίας στην Ρουμανία επήλθε τον Οκτώβριο, ενώ οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας εξαντλούνται σε ολόκληρη την χώρα.

  Μόνο το 38% του ρουμανικού ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid, γεγονός που αποτυπώνει την καχυποψία κατά των κρατικών θεσμών, την υπανάπτυξη των υποδομών στην ρουμανική ύπαιθρο και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς του υγειονομικού τομέα, μία αδύναμη εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβόλια.

  Αλλά τον Οκτώβριο, οι άνθρωποι που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου (1 από τα 6,5 εκατομμύρια του πληθυσμού) ήταν περισσότεροι από όσους έλαβαν την πρώτη τους δόση και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία.

  "Αν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η εμβολιαστική εκστρατεία είχε πάει πολύ καλά, από τις αρχές του Ιουνίου άρχισε να μένει στάσιμη, πιθανώς, εν μέρει, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων", λέει ένας συντονιστής εμβολιαστικού κέντρου στο Βουκουρέστι. "Είδαμε αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες".

  Ο επιδημιολόγος Οκτάβιαν Τζούρμα δήλωσε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το ήμισυ του πληθυσμού, θα έχουν λάβει την πρώτη τους δόση μέχρι τον Δεκέμβριο. Περί το 80% του πληθυσμού μπορεί να έχει λάβει μία δόση μέχρι τον Μάρτιο.

  Πηγή ανησυχίας αποτελούν οι ηλικιωμένοι, με μόλις το 21% των άνω των 80 να έχουν εμβολιασθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν η πληθυσμιακή ομάδα που έχει προτεραιότητα μετά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ