Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 14:51

  Οι τεχνολογικές startup για το κλίμα έχουν συγκεντρώσει $32 δισ. μέχρι στιγμής το 2021

  startups κλιματικη αλλαγη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει το ρεκόρ των 32 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, όπως γράφει το CNBC.

  Το ποσό των χρημάτων από venture capital (VC) που έχει εισρεύσει στην τεχνολογία του κλίματος φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το ποσό του 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ανάλυσης venture capital, Dealroom, και της εταιρείας London & Partners.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές στήριξαν τις startups του κλάδου με μόλις 6,6 δισ. δολάρια.

  Αυτή η στήριξη στις τεχνολογικές startups για το κλίμα έρχεται καθώς ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου χαιρετίζουν τις δυνατότητες των startups του κλάδου. Τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackrock, Larry Fink, δήλωσε ότι αναμένει οι επόμενες 1.000 startup αξίας δισ. δολαρίων θα αφορούν την κλιματική τεχνολογία ενώ ο Bill Gates είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να δημιουργηθούν 8 ή 10 Tesla στο διάστημα.

  Μεταξύ 2016 και 2021, οι startups για το κλίμα στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν την περισσότερη χρηματοδότηση, ενώ ακολουθούν οι αντίστοιχες startups σε Κίνα, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή διεθνώς για την τεχνολογία κλίματος σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία αναλύουν τεχνολογικές εταιρείες που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

  Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις VC σε τεχνολογικές startups για το κλίμα είναι επτά φορές υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2016, από τα 1,1 δισ. δολάρια σε 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

  Με εξαίρεση την Bay Area στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση startups για το κλίμα, καθώς έχουν δημιουργηθεί 416 startups του κλάδου μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια διεθνής συμφωνία που υπεγράφη το 2015 από σχεδόν 200 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι startups τεχνολογίας κλίματος στο Λονδίνο αποτιμώνται συλλογικά στα 28 δισ. δολάρια.

  Η ανταγωνίστρια εταιρεία της Google, Ecosia, η οποία χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις διαφημίσεις της για τη δενδροφύτευση, ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη ενός νέου venture vapital για την τεχνολογία κλίματος ύψους 350 εκατ. ευρώ (405 εκατ. δολάρια) για την υποστήριξη startups σε όλη την Ευρώπη.

  "Ο στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις στην κλιματική αλλαγή", δήλωσε στο CNBC ο CEO της Ecosia, Christian Kroll, λίγες μέρες πριν από την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη, γνωστή και ως COP26.

  "Εδώ και πολύ καιρό στην Ecosia φυτεύουμε δέντρα", πρόσθεσε ο Kroll, λέγοντας ότι η εταιρεία έχει φυτέψει 136 εκατ. δέντρα μέχρι στιγμής. "Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό".

  Οι πιέσεις προς τους παγκόσμιους ηγέτες και CEO να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η Γη προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς μια κλιματική καταστροφή.

  "Η βιομηχανία της τεχνολογίας κλίματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η Laura Citron, CEO της London & Partners, και πρόσθεσε: "Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν τη δημιουργικότητα των εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ