Τρίτη, 26-Οκτ-2021 13:29
DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για το ζήτημα με τους πρέσβεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.21
Η εντολή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να κηρυχθούν "persona non grata" οι πρέσβεις δέκα δυτικών χωρών για τη δήλωσή τους στην οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά, προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί με παραίτηση, όπως γράφει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα κατά τη δήλωση του Ερντογάν, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως γράφει η τουρκική DW, ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Ερντογάν πως "αν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αποχωρήσω από το υπουργείο", με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.
Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι για το θέμα τω δέκα πρέσβεων υπήρξαν παρεμβάσεις και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίοι προχώρησαν σε προειδοποίηση για τον αντίκτυπο που θα είχε να κηρυχθούν "persona non grata" οι δέκα πρέσβεις στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι χθες, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση με βάση την οποία δήλωναν ότι σέβονται και τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για το διπλωματικό πρωτόκολλο, σχετικά με την μη παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους στο οποίο υπηρετούν και τον σεβασμό στο νομοθετικό και ρυθμιστικό του πλαίσιο.
Η τουρκική πλευρά χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή των πρεσβειών ως ένα είδος "οπισθοχώρησης". Ποιος όμως έκανε πραγματικά πίσω;
Σύμφωνα με τον Yaşar Yakis, πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας: "Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω. Η κρίση λύθηκε, αλλά τα απομεινάρια της θα παραμείνουν. Είδαμε για άλλη μια φορά ότι ο Ερντογάν δεν γνωρίζει από διπλωματία".
Υπενθυμίζεται ότι οι πρέσβεις 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου στην οποία σημείωναν: "λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του".
Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά της Deutsche Welle εξαπέλυσε ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.
Ο ίδιος, μέσω ανάρτησης στο Twitter, τονίζει ότι η Deutsche Welle δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Φαχρετίν Αλτούν:
"Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο ‘’ψευδείς ειδήσεις’’, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας".
Dışişleri Bakanımız bu sözde haberi dün gece yalanladı.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) October 26, 2021
Buna rağmen bu yalanda ısrar ediyorsunuz.
Amacınız, habercilik yapmak olsa bu sözde haberi geri çeker ve özür dilerdiniz.
Sadece "yalan haber” yapmıyor, Türkiye-Almanya ilişkilerini de zehirliyorsunuz. pic.twitter.com/YbC8pUdV0T