Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 13:34

  ΕΕ: Έκτακτα μέτρα για την αύξηση στις τιμές ενέργειας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να εγκρίνουν την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, ενώ θα εξετάσουν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κάλεσαν τους υπουργούς Eνέργειας να εξειδικεύσουν την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

  Ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Πρόκειται για στοχευμένη εισοδηματική στήριξη ευάλωτων καταναλωτών, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με τα έσοδα που εισπράττουν τα κράτη-μέλη από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με την Κομισιόν τα όποια μέτρα δεν πρέπει να παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

  Στόχος η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

  Σε σχέση με τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα, οι υπουργοί θα εξετάσουν προτάσεις κρατών-μελών, όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας για εθελοντικές κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και να υπάρχουν ικανά αποθέματα ή ακόμη τη δυνατότητα αλλαγών στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η Επιτροπή θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις που θα βγουν από τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στόχος είναι η λήψη μεσομακροπρόθεσμων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στην έδρα της Κομισιόν, η σημερινή κρίση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανατρέψει το στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για σταδιακή αποδέσμευση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ