Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 12:18

  CNBC: Η Κίνα θέλει και άλλον άνθρακα για την ενεργειακή κρίση - Το "μπλόκο" στην Αυστραλία και οι εναλλακτικές

  CNBC: Η Κίνα θέλει και άλλον άνθρακα για την ενεργειακή κρίση - Το "μπλόκο" στην Αυστραλία και οι εναλλακτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση ενέργειας των τελευταίων χρόνων εξαιτίας των ελλείψεων σε άνθρακα. Και ενώ η Αυστραλία διαθέτει τον άνθρακα που χρειάζεται το Πεκίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι απίθανο να ανατρέψει σύντομα την ανεπίσημη απαγόρευση που ισχύει για τις εισαγωγές άνθρακα από τη χώρα της Ωκεανίας, εκτιμούν αναλυτές στο CNBC.

  "Οι αναφορές ότι μικρές ποσότητες άνθρακα από την Αυστραλία πέρασαν από τα κινεζικά τελωνεία έχουν εντείνει τις εικασίες ότι οι κινεζικές αρχές θα επιδιώξουν να χαλαρώσουν την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη συγκεκριμένη χώρα", δήλωσε στο CNBC ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia.

  "Δεν πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές θα χαλαρώσουν την απαγόρευση για τον αυστραλιανό άνθρακα αυτόν τον χειμώνα", πρόσθεσε.

  Η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει άνθρακα από την Αυστραλία στα τέλη του 2020, αφού κλιμακώθηκε η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Πριν από αυτή την εξέλιξη, η Αυστραλία ήταν ένας σημαντικός προμηθευτής άνθρακα για την Κίνα. Το 2019, περίπου το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προερχόταν από την Αυστραλία.

  Η ενεργειακή κρίση στην Κίνα

  Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Από τα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 20 επαρχίες στη χώρα έχουν αναφέρει διακοπές ρεύματος διαφορετικής έκτασης που μεταξύ άλλων οφείλονταν στην έλλειψη άνθρακα στις αυστηρότερες κυβερνητικές εντολές για μείωση των εκπομπών ρύπων και στην υψηλότερη κατασκευαστική ζήτηση, και ενώη παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα επί πανδημίας.

  Κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται να παροτρύνουν τις μεγάλες κρατικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν θα άρει τους περιορισμούς στην εισαγωγή άνθρακα από την Αυστραλία σύντομα.

  Αντιθέτως, προβλέπουν ότι η Κίνα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή άνθρακα, να αξιοποιήσει άλλους διεθνείς προμηθευτές και να πιέσει τις βιομηχανίες της να περιορίσουν την παραγωγή και τις εκπομπές.

  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θα επιτρέψει στις εταιρείες να αγοράσουν φορτία άνθρακα από την Αυστραλία, σύμφωνα με τον Rory Simington, αναλυτή της Wood Mackenzie.

  "Η πολιτική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου στην Κίνα", δήλωσε στο CNBC ο ίδιος από τα μέσα Οκτωβρίου. "Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για πολιτικό ζήτημα και όχι οικονομικό, και, ναι, δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της απαγόρευσης".

  Έτσι, το Πεκίνο είναι πιθανό να στραφεί σε άλλες χώρες για να προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες άνθρακα.

  "Η Κίνα είναι πιθανό να πιέσει τους προμηθευτές από την Ινδονησία για περισσότερο άνθρακα,", δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Abhinav Gupta, αναλυτής έρευνας ξηρού φορτίου στην Braemar ACM.

  "Η Κίνα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει άνθρακα από τη Μογγολία και τη Ρωσία για να καλύψει τη ζήτησή, ωστόσο υπάρχει κάποια πίεση για τον ρωσικό άνθρακα από τους Ευρωπαίους αγοραστές. Έχουμε επίσης δει την Κίνα να αγοράζει άνθρακα από προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ και η Κολομβία", δήλωσε ο Gupta.

  Ο Dhar από την Commonwealth Bank σημείωσε ότι παρά την άτυπη απαγόρευση που ισχύει από το Πεκίνο έναντι της Καμπέρας, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Κίνα έχουν αντέξει "καλά" λόγω του αυξανόμενου όγκου προσφοράς από Ινδονησία και Ρωσία. Κατά την περίοδο Ιανουάριος-Αυγούστος 2021, η Ινδονησία αντιπροσώπευε περίπου το 57% των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της Κίνας.

  Οι επιπτώσεις στην Αυστραλία

  Η τιμή του αυστραλιανού θερμικού άνθρακα έχει αυξηθεί φέτος παρά την απαγόρευση εισαγωγών από την Κίνα. Το εμπόρευμα έχει βρει στήριξη στην αγορά της βόρειας Ασίας, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. "Η τιμή του θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το πόσο ψυχρός θα αποδειχθεί ο επερχόμενος χειμώνας", εκτίμησε ο Dhar.

  Οι υψηλές τιμές άνθρακα μάλλον δεν θα μειωθούν ακόμη και αν η Κίνα άρει την απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού άνθρακα, σύμφωνα με τον Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital.

  "Ακόμα και αν η Κίνα άρει την απαγόρευση προς την Ασυτραλία, αμφιβάλλω ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο στους Αυστραλούς παραγωγούς, καθώς οι προμήθειες άνθρακα απλώς θα ανακατευθύνουν προς την Κίνα, αλλά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τιμής", τόνισε ο ίδιος. 

  Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Αυστραλίας αντέχουν ακόμα παρά το "μπλόκο" της Κίνας, δήλωσε ο Oliver.

  Ο Dhar της Commonwealth Bank δήλωσε ότι αν το Πεκίνο ξαναρχίσει να αγοράζει άνθρακα από την Καμπέρα, αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για αυστραλιανό άνθρακα και θα στηρίξει περαιτέρω τις τιμές.

  Διαβάστε επίσης:

  * Κίνα: "Καμπανάκι" για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ