Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 14:28

  Αφρικανική Ένωση: Καλεί για την "άμεση επανάληψη" του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν

  Κένυα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε για "άμεση επανέναρξη" του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν αφού οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό.

  "Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, έμαθε με μεγάλη ανησυχία τη σοβαρή εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν", αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος καλεί για την "άμεση επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς" που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.

  "Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι ο μοναδικός κατάλληλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας και τη δημοκρατική μετάβασή της", προσθέτει ο παναφρικανικός οργανισμός.

  Ο Σουδανός υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως "η πλειονότητα των υπουργών και των πολιτικών μελών του Συμβουλίου συνελήφθησαν (...) από στρατιωτικές δυνάμεις", μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ "αφού αρνήθηκε να υποστηρίξει το πραξικόπημα".

  Η Ένωση Επαγγελματιών, από τις αιχμές του δόρατος στην εξέγερση του 2019 που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια δικτατορίας του Όμαρ ελ-Μπασίρ, κατήγγειλε ένα "στρατιωτικό πραξικόπημα".

  Από κοινού με το συνδικάτο των γιατρών και των τραπεζών, η οργάνωση κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές στον κόσμο, που είχε συγκλονιστεί ήδη από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από έναν μήνα.

  Στη διάρκεια του πρωινού, ο στρατός πυροβόλησε με "πραγματικές σφαίρες" εναντίον των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού, στο κέντρο του Χαρτούμ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν "βαθιά ανησυχία", προειδοποιώντας πως "κάθε αλλαγή της μεταβατικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια".

  Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ κάλεσε όσους διαταράσσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στην υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση να συνεχίσει την εργασία της.

  Η Γερμανία "καταδίκασε ρητά" την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν που "πρέπει να σταματήσει αμέσως" προκειμένου να επιτραπεί να συνεχιστεί "μια ειρηνική πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία" σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

  "Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν προκαλούν θλίψη", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας σε "διάλογο".

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτικών μελών της κυβέρνησης.

  Η Αφρικανική Ένωση είχε αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν τον Ιούνιο του 2019, μετά την πτώση του Όμαρ ελ-Μπασίρ, προτού το δεχθεί και πάλι στους κόλπους της τρεις μήνες αργότερα.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ