Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 10:33
Ο Ερντογάν κλιμακώνει - Θα απελάσει τελικώς τους 10 δυτικούς πρέσβεις;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται από την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι το κάλεσμά του για απέλαση των πρεσβευτών 10 δυτικών, συμμαχικών της Άγκυρας χωρών, αποτελεί πολιτικό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα τα οποία η κυβέρνησή του έχει επισωρεύσει στη χώρα, την ώρα που ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κηρύξει επισήμως τους πρέσβεις personae non gratae.
Το Σάββατο, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή να κηρυχθούν "ανεπιθύμητοι" οι 10 πρέσβεις, μετά το κάλεσμά τους για την απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά από τη φυλακή, όπου κρατείται χωρίς να έχει μέχρι στιγμής υπάρξει δικαστική απόφαση καταδίκης του.
Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, η τουρκική διπλωματία δεν είχε προχωρήσει σε κάποια επίσημη κίνηση επί τη βάσει της εντολής του προέδρου της χώρας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, θα σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Δύσης στα 19 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά ως πρωθυπουργό και στη συνέχεια ως πρόεδρο.
Η διπλωματική κρίση έρχεται εξάλλου σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία εκφράζονται έντονες ανησυχίες από τους επενδυτές για τα ιστορικά χαμηλά στα οποία κινείται η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής την οποία υποβάλλει ο Τ. Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας καλεί ακατάπαυστα σε μείωση επιτοκίων εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον δανεισμό και συνολικά την οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης.
Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει από τις αρχές του 2021 το ένα τέταρτο της αξίας του.
Νωρίτερα το πρωί, κινείτο σε ιστορικό χαμηλό 9,85 λιρών έναντι του δολαρίου.
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν "οδηγεί τη χώρα ταχέως προς τον γκρεμό".
"Ο λόγος αυτών των κινήσεων δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερότων, αλλά η δημιουργία προσχημάτων για τη δικαιολόγηση της καταστροφής της οικονομίας".
Ο Καβαλά, ο οποίος έχει διατελέσει χορηγός και υποστηρικτής πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, καθώς και για εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει προφυλακισμένος όσο η δίκη του συνεχίζεται.
"Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο", ανέφερε ο αναπληρωτής ηγέτης του Καλού Κόμματος (IYI) Γιαβούζ Αγκιραλίογλου. "Άμεση επιστροφή στην πραγματική ατζέντα και στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας - την οικονομική κρίση", τόνισε.
Ο Ερντογάν, δικαιολογώντας την θέση του έναντι των πρέσβεων, τόνισε ότι έδειξαν ασέβεια προς την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ δεν έχουν καμίά αρμοδιότητα και δικαίωμα να ζητούν την απελευθέρωση του Καβαλά.
Ο Sinan Ulgen, πρόεδρος του εδρεύοντος στην Κωνσταντινούπολη think tank Edam και πρώην διπλωμάτης του τουρκικού κράτους, χαρακτήρισε τον χρόνο της εκδήλωσης της κρίσης "περίεργο", δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προσπαθούσε να ξαναχτίσει γέφυρες με τη Δύση.
"Συνεχίζω να ελπίζω ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση", είπε, αναφέροντας ότι πρόκειται για κρίση χωρίς προηγούμενο μεταξύ συμμάχων στο NATO. "Η γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών προσπαθεί σκληρά να βρει μια πιο ήπια φόρμουλα για το θέμα, ωστόσο ο χρόνος τελειώνει".
Ο Ερντογάν πολλές φορές δεν πραγματοποιεί τις ρητορικές απειλές του.
Το 2018 είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, εν μέσω κρίσης στη σχέση με την Ουάσινγκτον, ωστόσο οι πωλήσεις συνεχίστηκαν κανονικά. Το 2020, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων λόγω της "αντι-ισλαμικής" ατζέντας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέχεια ωστόσο το θέμα ξεχάστηκε.
Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η τελική απόφαση για το ζήτημα των πρέσβεων θα μπορούσε να ληφθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν σήμερα Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η αποκλιμάκωση είναι ακόμη εφικτή. Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζο Μπάινεν, το επόμενο σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.
Η υποστήριξη για τον Ερντογάν ως υποψήφιο πρόεδρο της χώρας και για τη Λαϊκή Συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023 έχει διαβρωθεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού, που εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 9% το 2021, ο πληθωρισμός τρέχει σε διπλάσιο επίπεδο, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει 50% της αξίας της από την τελευταία εκλογή του Τ. Ερντογάν στην προεδρία, το 2018.
Σε κοινή τους δήλωση στις 18 Οκτωβρίου, οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ καλούσαν σε μια "δίκαιη και ταχεία" επίλυση της υπόθεσης Καβαλά και σε "άμεση απελευθέρωσή του".
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καλέσει σε άμεση απελευθέρωση του Καβαλά προ δικετίας, εκτιμώντας ότι δεν υπήρχαν καν ενδείξεις ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.
"Ας έρθουν όλες μαζί εναντίον της Τουρκίας", δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.