Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 19:36

  Αξιωματούχος Fitch: "Λάθος" η μείωση των επιτοκίων από την Τουρκία

  Αξιωματούχος Fitch: "Λάθος" η μείωση των επιτοκίων από την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Λάθος πολιτική” χαρακτήρησε αξιωματούχος της Fitch την απρόσμενη επιθετική μείωση των επιτοκίων στην οποία προέβη η Τουρκία αυτήν την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης παρακολουθεί προσεκτικά πόσο θα βλάψει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις.

  Ο Erich Arispe, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του οίκου αξιολόγησης, ο οποίος καλύπτει την Τουρκία για την Fitch, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η κίνηση νομισματικής χαλάρωσης ήταν πρόωρη, φαίνεται να έχει υποκινηθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας και αφήνει στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ελάχιστα περιθώρια για να προστατεύσει τη βυθιζόμενη λίρα. 

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 16% από 18% προηγουμένως, την Πέμπτη, παρότι ο πληθωρισμός στη χώρα έχει σκαρφαλώσει σχεδόν στο 20%, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα πωλήσεων στην τουρκική λίρα, που κατρακύλησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

  "Εμείς εστιάζουν επί του παρόντος σε ποιον βαθμό αυτά τα λάθη πολιτικής, αυτή η πρόωρη χαλάρωση, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μειωμένη εξωτερική χρηματοδότηση για την οικονομία, ειδικά για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Arispe σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.

  "Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο κατά την οποία θα καταγράφονται συνεχής διεθνείς πιέσεις στα αποθέματα”.

  Σημειώνεται ότι η Fitch αναπροσάρμοστε την αξιολόγησή της για την Τουρκία σε "BB-”, ήτοι στην κατηγορία των "σκουπιδιών”, με "σταθερές προοπτικές” από "αρνητικές” προηγουμένως, τον Φεβρουάριο, μόλις έναν μήνα προτού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικαταστήσει τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας με τον Σαχάπ Καβτσίογλου, o συμμερίζεται την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια ευθύνονται για τον πληθωρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ