Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 19:00

  Τζ. Πάουελ (Fed): Ο αυξημένος πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο μέρος του 2022

  Τζ. Πάουελ (Fed): Ο αυξημένος πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο μέρος του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν θα πρέπει να αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, επειδή η απασχόληση κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού θα διαρκέσουν για μεγάλο μέρος του 2022.

  Στην τελευταία του ομιλία ενόψει της συνεδρίασης της Fed -στις 2 και 3 Νοεμβρίου- για τη νομισματική της πολιτική, ο επικεφαλής της εκτίμησε πως ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο απ' ο,τι αναμενόταν και έκανε λόγο για υποχώρηση από το επόμενο έτος, καθώς θα εξασθενούν οι πιέσεις από την πανδημία. 

  Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Πάουελ τόνισε πως "οι περιορισμοί της προσφοράς και οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και συγκεκριμένα για σημαντικό διάστημα του 2022. Το ίδιο ισχύει και για τις πιέσεις στους μισθούς".

  "Νομίζω ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στο tapering - όχι όμως και να αυξήσουμε τα επιτόκια", τόνισε ο Πάουελ, για να προσθέσει: "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να επιτρέψουμε στην αγορά εργασίας να ανακάμψει".

  O επικεφαλής της Fed εκτίμησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν μέσα στο 2022 και η αύξηση της απασχόλησης θα επανέλθει στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, αλλά "αν δούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα, θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας".

  "Προς το παρόν, η Fed θα παρακολουθεί και θα περιμένει", σημείωσε.

  Διαβάστε επίσης:

  * J. Gundlach (DoubleLine Capital): Ο πληθωρισμός δεν θα πέσει κάτω από το 4% το 2022

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ