Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 14:34

  Στο 95,6% η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

  Αποτελεσματικό κατά 86% το εμβόλιο Pfizer/BioNTech στους άνω των 60 ετών μετά την τρίτη δόση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υψηλή αποτελεσματικότητα έδειξε η αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου (φάσης 3), όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Πέμπτη.

  Ειδικότερα, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σε δοκιμή όπου συμμετείχαν 10.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω η αναμνηστική δόση των 30mg του εμβολίου τους έδειξε αποτελεσματικότητα 95,6% έναντι της νόσησης, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία κυριαρχεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

  Η κλινική δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι η αναμνηστική δόση έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

  Οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι ο χρόνος που μελάβησε από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου τους μέχρι τη λήψη της αναμνηστικής δόσης ή του εικονικού φαρμάκου, στο πλαίσιο της δοκιμής, ήταν περίπου 11 μήνες, ενώ πρόσθεσαν από εντοπίστηκαν μόνο 5 κρούσματα στην ομάδα των ατόμων που έλαβαν την αναμνηστική δόση έναντι 109 κρουσμάτων στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

  "Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τα οφέλη των αναμνηστικών δόσεων, καθώς στόχος είναι να κρατήσουμε τους ανθρώπους καλά προστατευμένους έναντι αυτής της ασθένειας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

  Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή ήταν τα 53 έτη, καθώς το 55,5% των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 16 και 55 ετών, και το 23,3% 65 ετών και άνω.

  Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν λεπτομερή δεδομένα της κλινικής δοκιμής για αξιολόγηση από ομοτίμους, στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και σε άλλους ρυθμιστικούς φορείς το συντομότερο δυνατό.

  Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech και της Moderna Inc σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι πιθανό να έχουν ασθενέστερη προστασία από τα σχήματα δύο δόσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ