Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 14:05

  Ταμείο καταπιστευμάτων ιδρύουν τα Ηνωμένα Έθνη για τον αφγανικό λαό

  Ταμείο καταπιστευμάτων ιδρύουν τα Ηνωμένα Έθνη για τον αφγανικό λαό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ίδρυσε ένα ειδικό ταμείο καταπιστευμάτων για να παρέχει απευθείας στους Αφγανούς την βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως σε ρευστό μέσω ενός συστήματος, το οποίο θα αξιοποιεί τα κεφάλαια δωρητών που έχουν παγώσει μετά την κατάληψη της εξουσίας τον περασμένο Αύγουστο από τους Ταλιμπάν.

  Καθώς η τοπική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση, ο στόχος του ταμείου αυτού είναι οι ενέσεις ρευστότητας στα νοικοκυριά των Αφγανών, πράγμα το οποίο θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν αυτόν τον χειμώνα και να παραμείνουν στην χώρα τους παρά την αναταραχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Ο Αχίμ Στάινερ, ο διοικητής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, (UNDP) δήλωσε ότι η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο, και πρόσθεσε ότι το UNDP βρίσκεται σε επαφή με άλλους δωρητές για την κινητοποίηση πόρων.

  "Οι συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν στο πώς θα βρούμε έναν τρόπο για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε αυτούς τους πόρους ενόψει της οικονομικής κατάρρευσης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και σύμφωνα με την επανειλημμένως διατυπωμένη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να μην εγκαταλείψει τον λαό του Αφγανιστάν", δήλωσε ο Στάινερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  "Οφείλουμε να επέμβουμε, οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε μια 'οικονομία του λαού' και, εκτός από το να σώσουμε ζωές, οφείλουμε επίσης να σώσουμε βιοποριστικά μέσα", σημείωσε.

  "Διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πράγματι ένα σενάριο αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο χρόνο, βάσει του οποίου εκατομμύρια και εκατομμύρια Αφγανοί δεν θα μπορούν απλώς να παραμείνουν στη γη τους, στα σπίτια τους, στα χωριά τους και να επιβιώσουν. Οι επιπτώσεις από αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές", υπογράμμισε.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η οικονομία του Αφγανιστάν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά έως και 30% φέτος και αυτό είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει περαιτέρω μια κρίση προσφύγων που θα επηρεάσει γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη.

  Οι κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα δισεκατομμυρίων από τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας και τη διακοπή από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της πρόσβασης σε κεφάλαια, αν και συνεχίστηκε η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Η ρευστότητα των τραπεζών στη χώρα εξαντλείται, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

  Η Κάνι Ουιγκναράγια, διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού του UNDP σημείωσε ότι μετρητά θα παρασχεθούν στους Αφγανούς που εργάζονται σε προγράμματα δημοσίων έργων, όπως τα προγράμματα ελέγχου της ξηρασίας και τα αντιπλημμυρικά, και επιδόματα θα δοθούν σε μικροεπιχειρήσεις. Ένα προσωρινό βασικό εισόδημα θα καταβληθεί επίσης στους ευάλωτους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, πρόσθεσε.

  Το UNDP έχει κοστολογήσει τις δραστηριότητες που θα καλυφθούν τους πρώτους 12 μήνες σε περίπου 667 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ