Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 21:18

  Quarles (FED): Ήρθε η ώρα για tapering - Πρόωρη η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων

  Quarles (FED): Ήρθε η ώρα για tapering - Πρόωρη η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Federal Reserve είναι ώρα πλέον να ξεκινήσει τον περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, ωστόσο θα ήταν "πρόωρο” να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, καθώς είναι πιθανό να υποχωρήσει το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Randal Quarles.

  Η Fed είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων, 80 δισ. σε κρατικά ομόλογα και 40 δισ. σε ενυπόθηκους τίτλους, κάθε μήνα έως ότου η οικονομία σημειώσει "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" όσον αφορά τους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2% και για μέγιστη απασχόληση.

  Από τότε, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 4,8%, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5% για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

  "Είναι σαφές ότι έχουμε επιτύχει την απαιτούμενη ουσιαστική περαιτέρω προόδο τόσο όσον αφορά τον στόχο για την απασχόληση όσο και για τον πληθωρισμό και θα υποστήριζα μια απόφαση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου να ξεκινήσει η μείωση των αγορών αυτών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους”, σημείωσε ο Quarles μιλώντας στο Ινστιτούτο Milken.

  Η οικονομική ανάπτυξη, μετά την επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, θα είναι ισχυρή στο υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους αλλά και το επόμενο έτος, εκτίμησε. Η ζήτηση εργαζομένων συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, αυξάνοντας τους μισθούς, σημείωσε αν και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επηρεάσει την την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων, αυξάνοντας τις τιμές.

  Αν και αυτοί οι παράγοντες έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο της Fed, είναι πιθανό να υποχωρήσουν το επόμενο έτος, τόνισε. Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών αφορούν συγκεκριμένους τομείς και προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις που σχετίζονται με την πανδημία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως ότι οι προσδοκίες για πληθωρισμό παραμένουν στο 2% περίπου.

  Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι "θα ήταν πρόωρο να περιορίσουμε τη ζήτηση τώρα, ώστε να την ευθυγραμμίσουμε με τις παροδικές ελλείψεις στην προσφορά".

  Η Fed μπορεί να περιμένει ώστε να παράσχει περισσότερο χρόνο στην αγορά εργασίας για να ανακάμψει, εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι εάν ο πληθωρισμός, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ευρέως μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed, παραμείνει αυξημένος το επόμενο έτος, "είμαι βέβαιος ότι τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο μας 2%".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ