Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 21:09

  Fed (Beige Book): "Ηπιότερος ρυθμός" ανάπτυξης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

  Fed (Beige Book): "Ηπιότερος ρυθμός" ανάπτυξης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.45

  Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με "ήπιο" ρυθμό τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να υποχωρεί, όπως αναφέρει η Fed στην τελευταία έκθεση Beige Book η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

  "Οι προοπτικές για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα παρέμειναν γενικά θετικές, αλλά ορισμένες Περιφέρειες εξέφρασαν αυξημένη αβεβαιότητα και πιο επιφυλακτική αισιοδοξία από τους προηγούμενους μήνες", όπως αναφέρουν οι 12 περιφέρειες της Fed, ενόψει της επόμενης σύσκεψης της FED στις 2-3 Νοεμβρίου.

  Η απασχόληση αυξήθηκε, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αναφέρει η έκθεση. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν "σημαντικά αυξημένες τιμές", με κάποιες να αναμένουν να συνεχιστούν οι υψηλές τιμές και άλλες να αναμένουν να μετριαστούν. Οι αξιωματούχοι της Fed είναι έτοιμοι να αρχίσουν να μειώνουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τράπεζας ύψους 120 δισ. δολαρίων από τον επόμενο μήνα, μετά τη σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας από το τέλος του περασμένου έτους, παρά την απροσδόκητα αδύναμη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

  Ο πληθωρισμός έχει "τρέξει" πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed τους τελευταίους μήνες. Οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις των τιμών και στο αν θα υποχωρήσουν, όπως περιμένουν οι περισσότεροι, το επόμενο έτος.

  Αν δεν υποχωρήσουν, πολλοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

  Η έκθεση της Τετάρτης παρείχε κάποιες ενδείξεις για το ζήτημα, καθώς οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν πιέσεις στις τιμές εξαιτίας διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και λόγω ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό.

  "Πολλές εταιρείες μετέφεραν το κόστος στους καταναλωτές εκμεταλλευόμενες την υψηλή ζήτηση", ανέφεραν οι περιφέρειες της Fed.

  Διαβάστε ακόμα:

  Έλλειψη εργαζομένων παρά το ότι υπάρχουν εκατ. θέσεις εργασίας: Οικονομολόγοι εξηγούν γιατί αυτό είναι ανησυχητικό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ