Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 20:48

  Evergrande: "Ναυάγησε" το σχέδιο πώλησης ποσοστού στη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κινεζικός όμιλος China Evergrande εγκατέλειψε το σχέδιό του να πουλήσει ποσοστό 50,1% της μονάδας υπηρεσιών ακινήτων του, από την οποία προσέβλεπε στην άντληση 2,6 δισ. δολαρίων, απόφαση που αποτελεί πλήγμα στην προσπάθειά του να ενισχύει ρευστότητά του και να αποπληρώσει τους πιστωτές του.

  Η πάλαι ποτέ κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνα που εδώ και αρκετό καιρό παραπαίει υπό το βάρος του υπέρμετρου χρέους της, ύψους άνω των 300 δισ. δολαρίων, είχε ξεκινήσει συνομιλίες με την μικρότερη αντίπαλό της Hopson Development Holdings για την πώληση ποσοστού στην θυγατρική της Evergrande Property Services.

  Σε γνωστοποίησή της προς το χρηματιστήριο αργά την Τετάρτη, η Evergrande ανέφερε πως έχει λόγους να πιστεύει ότι η Hopsοn δεν πληρούσε τα "προαπαιτούμενα για να προβεί σε προσφορά" για την απόκτηση ποσοστού στην μονάδα υπηρεσιών ακινήτων της, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  Σε ξεχωριστή χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η Evergrande ανέφερε ότι δεν προχωρά στην πώληση ποσοστού αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στην κινεζική εταιρεία παροχής δανείων Shengjing Bank Co Ltd, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.

  Οι ανακοινώσεις της Evergrande έγιναν αφότου αυξάνονται οι Κινέζοι αξιωματούχοι που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες κατοικιών την Τετάρτη όσον αφορά την κρίση χρέους που πλήττει τον τομέα των ακινήτων της χώρας, που έχει προκαλέσει αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

  Οι ανησυχίες ότι η ταμειακή κρίση της Evergrande, οι υποχρεώσεις της οποίας αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, έχει οδηγήσει σε υποβαθμίσεις και άλλων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων υπό τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών.

  Σύμφωνα με τη Nomura, οι κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν συνολικο ανεξόφλητο χρέος ύψους 33,5 τρισ. γουάν (5,24 τρισ. δολαρίων), που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του ΑΕΠ της χώρας.

  Πηγές δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι η Evergrande αναγκάστηκε να σταματήσει την πώληση του ποσοστού στη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων στην Hopson αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις "ευλογίες” της κυβέρνησης της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, η οποία επιβλέπει την αναδιάρθρωσή της. Κατά της πώλησης είχαν ταχθεί και ορισμένοι διεθνείς πιστωτές της εταιρείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ