Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 17:10

  Αντίδραση Κρεμλίνου προς Ερντογάν: Παραμένουμε αφοσιωμένο μέλος του ΟΗΕ

  Αντίδραση Κρεμλίνου προς Ερντογάν: Παραμένουμε αφοσιωμένο μέλος του ΟΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία παραμένει πιστή στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι τύχες του κόσμου δεν πρέπει να αποφασίζονται από μια "χούφτα" νικητές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

  "Η Ρωσία <...> ήταν, είναι και παραμένει αφοσιωμένο μέλος του Οργανισμού, του Συμβουλίου Ασφαλείας, και διατηρεί την αφοσίωση και την πίστη της στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναγράφονται τα πάντα", τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

  Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε πρόσφατα στους ηγέτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συναντηθούν για να συζητήσουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

  Σχολιάζοντας τις ίδιες δηλώσεις Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι "τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχουν δικαίωμα να υπαγορεύουν τις τύχες του κόσμου, αλλά δεν διεκδικούν κάτι τέτοιο, διεκδικούν ακριβώς εκείνες τις δικαιοδοσίες, οι οποίες είναι γραμμένες στο Καταστατικό του ΟΗΕ". Το Καταστατικό του ΟΗΕ αντανακλά, κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, "τη συλλογική βούληση όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας και η "πεντάδα" (σ.σ. των μονίμων μελών) έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο, πρωτίστως για την αποφυγή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης". "Περισσότερο από 75 χρόνια καταφέρνουμε να το κάνουμε (σ.σ. να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος) κι ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα νέα παγκόσμια δεδομένα.

  "Ναι, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του ΟΗΕ και προσαρμογής του Συμβουλίου Ασφαλείας στις νέες πραγματικότητες", δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, διότι "στον κόσμο ήδη δεν υπάρχουν 50 χώρες, όπως ήταν κατά την ίδρυση του ΟΗΕ, ούτε και 70, όπως ήταν κατά τη διεύρυνση του ΣΑ του ΟΗΕ από τα 12 στα 15 μέλη, αλλά πολύ περισσότερες, 193 είναι μόνο τα μέλη του ΟΗΕ". Και "φυσικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες απολύτως δίκαια επιμένουν ώστε η εκπροσώπησή τους να αυξηθεί σε αυτό το διεθνές όργανο του ΟΗΕ", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο Σότσι στον Εύξεινο Πόντο μετά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Ομίλου Βαλντάι, όπου και παρευρέθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, "σήμερα στο ΣΑ του ΟΗΕ την πολιτική της Δύσης εκπροσωπούν έξι αντιπρόσωποι από τους δεκαπέντε… και όταν εκλέγεται στο ΣΑ η Ιαπωνία, τότε προστίθεται μια έβδομη ψήφος στο άθροισμα της δυτικής πολιτικής, η οποία προωθείται μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ", επομένως κατά τη ρωσική άποψη "φυσικά, η Δύση δεν χρειάζεται να προσθέσει νέα μέλη στο όργανο αυτό, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ