Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 13:26

  ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγική κρίση

  Αφγανισταν προσφυγες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία του Αφγανιστάν αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 30% φέτος και αυτό είναι πιθανό να τροφοδοτήσει περαιτέρω προσφυγική κρίση που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Με την εξωτερική βοήθεια να έχει σταματήσει και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία να έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, η οικονομία του Αφγανιστάν "αντιμετωπίζει σοβαρή δημοσιονομική κρίση".

  "Η πτώση του βιοτικού επιπέδου απειλεί να οδηγήσει εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση", σημειώνει το ΔΝΤ.

  Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αναταραχή στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσει σημαντική οικονομική διάχυση στην περιοχή και πέρα ​​από αυτό, "τροφοδοτεί μια αύξηση των Αφγανών προσφύγων", αν και δεν έδωσε εκτιμήσεις για πιθανούς αριθμούς προσφύγων.

  "Μια μεγάλη εισροή προσφύγων θα μπορούσε να επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους στις χώρες υποδοχής προσφύγων, να προκαλέσει πιέσεις στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις", αναφέρει το ΔΝΤ.

  Υποθέτοντας ότι ένα εκατομμύριο περισσότεροι Αφγανοί θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και θα εγκατασταθούν σε άλλες χώρες, το ετήσιο κόστος φιλοξενίας τους θα ανέλθει σε 100 εκατ. δολάρια στο Τατζικιστάν (1,3% του ΑΕΠ), περίπου 300 εκατ. δολάρια στο Ιράν (0,03% του ΑΕΠ) και περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στο Πακιστάν (0,2% του ΑΕΠ), ανέφερε το ΔΝΤ.

  Το Τατζικιστάν ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει την πολυτέλεια να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων αν δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια. Άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ανέφεραν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ