Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 12:54

  Visco (EKT): Η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει ευέλικτη την πολιτική της και μετά την πανδημία

  Visco (EKT): Η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει ευέλικτη την πολιτική της και μετά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μέρος της ευελιξίας του προγράμματος αγοράς ομολόγων για να ξεπεραστεί η πανδημία, για μέτρα στήριξης μετά την κρίση, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Ignazio Visco.

  "Θεωρώ ότι η ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει -σίγουρα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα προσαρμόσουμε τα προγράμματα αγορών”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

  "Θα βοηθήσει έναντι απροσδόκητων κρίσεων, και θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο κατακερματισμός που μπορεί να αυξηθεί ξανά”, πρόσθεσε.

  Τα σχόλια του Visco έρχονται να προστεθούν σε μια εντεινόμενη συζήτηση για τον σχεδιασμό των πολιτικών της ΕΚΤ μετά την κρίση.

  Με τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,4% -πολύ ταχύτερο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%- τα στελέχη της Τράπεζας αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα για το ποια μέτρα να λάβουν εάν οι αγορές ομολόγων που έχουν προγραμματιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελειώσει -όπως αναμένεται- τον Μάρτιο.

  Πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής, μεταξύ των οποίων και ο Visco, έχουν απορρίψει την πρόσφατη άνοδο καθώς παροδική, αλλά ορισμένοι έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει πιο μόνιμος, εάν οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.

  Αυτό οδηγεί σε κόντρα εντός του δ.σ. για το πόσο υποστηρικτικές θα πρέπει να είναι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας μετά την πανδημία.

  Ο Visco ανεφερε πως η μία επιλογή που υπογράμμισαν οι Financial Times -αύξηση του ποσοστού των ομολόγων από χώρες της ΕΕ που μπορεί να αγοράσει= είναι κάτι "στο οποίο μπορεί να καταλήξουμε να κάνουμε”, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ