Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 08:55

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων "έτρεξε” η κινεζική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αναταραχές στην αγορά ακινήτων, και αυξάνει τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την παραπαίουσα ανάκαμψη.

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο ασθενέστερο ποσοστό αύξησης από το γ΄ τρίμηνο του 2020, και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.

  Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει διάφορες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κρίση χρέους της Evergrande, τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλαν την βιομηχανική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

  "Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη ασταθής και άνιση”, ανέφερε εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας NBS, Fu Linghui.

  Η κινεζική οικονομία έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους λόγω πανδημίας, χάρη στην αποτελεσματική συγκράτηση του ιού και στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό για τα παραγόμενα αγαθά της χώρας.

  Αλλά η ανάκαμψη έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της από το εντυπωσιακό 18,3% που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του έτους.

  Οι ανησυχίες παγκοσμίως για μια πιθανή διάχυση του πιστωτικού κινδύνου από τον κλάδο των ακινήτων της Κίνας στην ευρύτερη οικονομία, έχουν επίσης ενταθεί καθώς η Evergrande "παλεύει” με το χρέος των 300 δισ. δολαρίων.

  Οι ενάρξεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο σημείωσαν πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, στο μακροβιότερο σερί από το 2015.

  Ενώ και ο βιομηχανικός κλάδος έχει πληγεί από προβλήματα στη διανομή ρεύματος λόγω των ελλείψεων άνθρακα, καθώς και εξαιτίας των περιβαλλοντικών περιορισμών στη βαριά βιομηχανία και των πλημμυρών το καλοκαίρι.

  Συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας τη βραδύτερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ