Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Οκτ-2021 19:56

  Ahval: Η GenZ θα καθορίσει το μέλλον της Τουρκίας-απομακρύνεται από τον Ερντογάν

  Ahval: Η GenZ θα καθορίσει το μέλλον της Τουρκίας-απομακρύνεται από τον Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) δεν δείχνει να έχει απήχηση στις νεότερες γενιές και σε όσους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την Ahval, σε δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εταιρείας ORC Research, μόλις το 11,4% αυτών των ψηφοφόρων θα επέλεγε το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

  Στο ερώτημα "τι θα ψηφίζατε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών”, το 33,8% των ερωτηθέντων- οι οποίοι έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1997 και το 2005- εκδήλωσαν την προτίμηση τους στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ένα ποσοστό 13,4% απάντησε ότι είναι αναποφάσιστο, ενώ το 17,8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

   

  Άξιο αναφοράς είναι το δημοσκοπικό εύρημα που θέλει αυτή την κατηγορία νέων ψηφοφόρων να αποφεύγει τα μικρά κόμματα. Το αριστερό κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) συγκέντρωσε το 5,3% των προτιμήσεων, ενώ το κεντροδεξιό Καλό Κόμμα (IYIP) επέλεξε το 6,6% των ψηφοφόρων νέας ηλικίας. Το ακροδεξιό-εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), το οποίο είναι κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ, το επέλεξε το 7,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην Τουρκία.

  Στις εκλογές του 2018 το ΑΚΡ είχε κερδίσει συγκεντρώνοντας στις κάλπες 42,6%, όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε κάμψη και σε ποσοστό που φτάνει το 31%. Σε εκείνες τις εκλογές το εθνικιστικό ΜΗΡ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 11,1% και να εισέλθει στην τουρκική βουλή, ξεπερνώντας το ασυνήθιστα υψηλό όριο εισόδου που ισχύει στην Τουρκία με ποσοστό 10%.

  Σε εκείνες τις εκλογές τα κόμματα τις αντιπολίτευσης ήταν αρκετά χαμηλά, με το CHP να λαμβάνει 22,6% και τα HDP και IYIP να λαμβάνουν αντίστοιχα 11,7% και 10%.

  Επίσης οι νεαροί Τούρκοι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της χώρας και φοβούνται τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Το 78,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει πίστη στο νόμο, ενώ για την οικονομία μόλις το 14,2% θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο.

  Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023 και το ΑΚΡ έχει εξαγγείλει ότι σχεδιάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο πριν τις κάλπες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ