Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 17:59

  Πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  SPD, Πράσινοι και FDP θέλουν μετά το πέρας των διερευνητικών να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό ως τα Χριστούγεννα. "Κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων και της προόδου".

  Σοσιαληδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο οι επικεφαλής των τριών κομμάτων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο μελλοντικός συνασπισμός θα είναι μια "κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων και της προόδου" και ότι αυτή η δεκαετία θα είναι μια "δεκαετία της καινοτομίας" στη Γερμανία.

  Σύμφωνα με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, τα τρία κόμματα σκοπεύουν να υλοποιήσουν το "μεγαλύτερο βιομηχανικό εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στη Γερμανία την τελευταία εκατονταετία." Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε λόγο για μια "μεγάλη ευκαιρία" που δίνεται για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και κράτους. Ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συμβιβασμών που έχουν κάνει τα κόμματα δεν συνιστά τον "ελάχιστό κοινό παρονομαστή".  

  Βασικά σημεία της συμφωνίας

  Το δωδεκασέλιδο κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, αναφέρονται ως στόχοι μεταξύ άλλων:

  -εντατική προώθηση της ψηφιοποίησης

  -επίσπευση της απαλλαγής της Γερμανίας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα – το 2030 και όχι το 2038 θα σταματήσει να αξιοποιείται το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας

  -αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου από 9,60 ευρώ στα 12 ευρώ (αίτημα SPD, Πρασίνων)

  -δεν μειώνονται οι συντάξεις (αίτημα SPD, Πρασίνων)

  -δεν αυξάνονται οι φόροι (αίτημα Φιλελευθέρων)

  -δεν χαλαρώνει το φρένο χρέους (αίτημα Φιλελευθέρων)

  -δεν επιβάλλεται όριο ταχύτητας 130 χμ/ώ (αίτημα Φιλελευθέρων)

  -τα δικαιώματα του παιδιού κατοχυρώνονται συνταγματικά

  -κατάργηση της επιβάρυνσης που προβλέπει ο νόμος περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG)

  -διάθεση του 2% του εδάφους της χώρας στη στεριά και πολύ μεγαλύτερης έκτασης στη γερμανική ΑΟΖ για αιολικά πάρκα

  -νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση – προσέλκυση καταρτισμένου προσωπικού από το εξωτερικό, επίσπευση διαδικασιών παροχής ασύλου και επανένωσης οικογενειών

  -δημιουργία 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, από αυτά τα 100.000 με δημόσιες δαπάνες

  -αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας στο 3,5% του ΑΕΠ

  -δικαίωμα ψήφου στα 16 για τις εθνικές και τις ευρωεκλογές

  Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα

  Τα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών θα συζητηθούν τώρα στα αρμόδια όργανα των τριών κομμάτων. Ήδη το απόγευμα της Παρασκευής συνήλθε το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών και έδωσε ομόφωνα πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται την Κυριακή από το "Μικρό Συνέδριο" των Πρασίνων και τη Δευτέρα από το προεδρείο των Φιλελευθέρων. Πιθανολογείται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, στόχος των τριών κομμάτων είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα.

  Σε δημοσκόπηση μάλιστα για λογαριασμό του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 62% των ερωτηθέντων επικροτεί την πρόθεση σχηματισμού  κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Την ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει είτε μια κυβέρνηση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU με Πράσινους και Φιλελεύθερους, είτε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και χριστιανικών κομμάτων. Το 75% των ερωτηθέντων θέλει τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος παραμένει μετά την Άνγκελα Μέρκελ ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας, στο αξίωμα του καγκελαρίου.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ