Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 14:01

  Ιράν: Κατηγορεί την IAEA ότι "κλείνει τα μάτια" όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ

  Ποιες οι επιπτώσεις του 'σαμποτάζ' στη Νατάνζ στις διπλωματικές προσπάθειες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ιράν επέκρινε σήμερα έντονα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την οποία κατηγορεί ότι έχει στο στόχαστρό της την Τεχεράνη, ενώ κλείνει τα μάτια όταν πρόκειται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

  Το Ισραήλ θεωρείται ότι είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικά όπλα, έως και 300 πυρηνικές κεφαλές, όμως αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

  "Η σιωπή και η αδιαφορία απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ)", έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

  "Όταν μια χώρα έχει υπογράψει την NPT δέχεται να υποβάλλεται στις πιο αυστηρές επιθεωρήσεις, ενώ όταν δεν την έχει υπογράψει, είναι ελεύθερη από κάθε υποχρέωση και κριτική και μπορεί μάλιστα να έχει και οφέλη", πρόσθεσε.

  Ο Ιρανός διπλωμάτης έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στις 8 Οκτωβρίου στο περιοδικό Energy Intelligence.

  Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η ΙΑΕΑ αφιερώνει τόσο χρόνο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και καθόλου σε αυτό του Ισραήλ, ο Γκρόσι απάντησε: "Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι αυτές που διατηρούμε με μια χώρα που δεν έχει υπογράψει την NPT, το Ισραήλ δεν την έχει υπογράψει ποτέ. Δεν κρίνω αν αυτό είναι καλό ή όχι".

  Το Ιράν υπέγραψε την NPT το 1970, τη χρονιά που η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ, και αρνείται πάντα ότι επιθυμεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

  Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ