Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 12:25

  Ευρωζώνη: Μικρότερο του αναμενόμενου το εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο

  ευρώ Ευρωζώνη χρήμα δάνεια ταμείο ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, καθώς η ευρωζώνη έπρεπε να πληρώσει πολλά περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια.

  Η στατιστική υπηρεσία Eurostat, τόνισε πως το πλεόνασμα εμπορίου διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι των 14 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πλεόνασμα 16,1 δισ. ευρώ.

  Σε προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11 δισ. ευρώ. 

  Οι εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,6% σε προσαρμοσμένους εποχικά λόγους.

  Η Eurostat τόνισε πως το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενέργεια για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυξήθηκε στα 151,9 δισ. ευρώ από τα 108,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

  Το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία, τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ, σημείωσε άλμα στα 37 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο έναντι των 12,9 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

  Ομοίως, το εμπόριο με τη Νορβηγία, άλλον έναν προμηθευτή της ΕΕ με αέριο και πετρέλαιο, εμφάνισε έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα των 3,6 δισ. ευρώ.

  Η επίπτωση αυτή αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος στο εμπόριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, το οποίο σημείωσε άνοδο στα 93,1 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, από τα 65,6 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ