Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 11:31

  Wunsch: Η ΕΚΤ έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι ευέλικτη

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καλό ιστορικό όταν χρειάζεται να δρομολογεί τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής με έναν ευέλικτο τρόπο και θα συνεχίσει έτσι, ακόμα και μετά την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Pierre Wunsch.

  "Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι εάν γίνει η έξοδος από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), αυτό δεν σημαίνει και την έξοδο από μια πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική για την επιστροφή στον στόχο του 2% [στον πληθωρισμό]", δήλωσε ο Wunsch μιλώντας στο Bloomberg Television.

  "Έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία στο παρελθόν - αν θα χρειαστεί εδώ ή εκεί να αλλάξουμε τα εργαλεία μας, θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Βασικά, έχουμε πολύ καλό ιστορικό", πρόσθεσε.  

  Οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου δείχνουν πως η ΕΚΤ προσεγγίζει ένα κρίσιμο σημείο στις διαβουλεύσεις πολιτικής καθώς προετοιμάζεται για την εποχή μετά την κρίση της πανδημίας. 

  Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αξιολογούν ταυτόχρονα πόσο μακροχρόνια θα είναι η τρέχουσα έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξάνονται πλέον με ετήσιο ρυθμό 3,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον επίσημο στόχο του 2%.

  Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, κάνοντας λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό, ορισμένοι έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να γίνουν πιο επίμονες.

  Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Δεκέμβριο. Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι αν το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών ομολόγων - το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) - θα γίνει πιο ευέλικτο όταν τερματιστεί το PEPP.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ