Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 16:15

  ΒοΕ: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν οικονομική κρίση ανάλογη αυτής του 2008

  Τράπεζα της Αγγλίας: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση ανάλογη αυτής του 2008
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν θεσπιστεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο προειδοποίησε ο Jon Cunliffe, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

  Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Cunliffe παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων πριν από πέντε μόλις χρόνια στα 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου του 2008.

  "Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται ταχύτατα, και δη ελλείψει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστικού πλαισίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει να δώσουν προσοχή”, σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

  Ο Cunliffe παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά, ούτε να χαρακτηρίζουν νέες τάσεις ως "επικίνδυνες” απλώς και μόνο διότι είναι διαφορετικές, ενώ σημείωσε επίσης ότι οι τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μια προοπτική για "ριζοσπαστικές βελτιώσεις” του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

  Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι προς το παρόν είναι περιορισμένοι, οι τρέχουσες εφαρμογές των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων εγείρουν ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς στην πλειονότητά τους "δεν έχουν εγγενή αξία και είναι ευάλωτα σε σημαντικές διορθώσεις τιμών”.

  Το bitcoin και το ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχασαν περισσότερο από το 30% της αξίας τους το τρέχον έτος πριν ανακάμψουν, ενώ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους. Οι τιμές είναι ευαίσθητες σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, από τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Elon Musk έως τους ρυθμιστικούς κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση της Κίνας.

  "Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την ανάδυση μοχλευμένων παικτών. Και το κυριότερο, αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο που είναι κατά κύριο λόγο αρρύθμιστος”, πρόσθεσε ο Cunliffe.

  Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, τον Μάιο, όταν προειδοποίησε όσους επενδύουν σε κρυπτονομίσματα να προετοιμαστούν να χάσουν όλα τα χρήματά τους λόγω της έλλειψης "εγγενούς αξίας” αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

  Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης για το ρίσκο που ενέχουν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα λόγω της φύσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

  Ο Cunliffe πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητας θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ γρήγορα εάν η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίσει να διευρύνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό, αλλά το εύρος αυτών τον κινδύνων θα καθοριστεί από την ταχύτητα απόκρισης των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων.

  Όπως επεσήμανε, η τιμή του bitcoin υποχώρησε τουλάχιστον κατά 10% σε μία μόνο ημέρα σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις την τελευταία πενταετία, με τη μεγαλύτερη ημερήσια "βουτιά”, κατά 40%, να καταγράφεται μετά το σκάνδαλο του ανταλλακτηρίου bitcoin και κρυπτονομισμάτων BitMEX, στις Σεϋχέλλες.

  "Το ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τέτοια γεγονότα, εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε τέτοια κλίμακα, αν συνεχίσουν να ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και εάν οι επενδυτικές στρατηγικές συνεχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκες”, πρόσθεσε ο Cunliffe.

  Βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το αν το σύστημα μπορεί να απορροφήσει τις σημαντικές διορθώσεις τιμών, προκαλώντας μεν επώδυνες απώλειες σε ορισμένους επενδυτές αλλά αποτρέποντας τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, εξαρτάται κυρίως από τη διασύνδεση και τη μόχλευση, υποστήριξε ο Cunliffe.

  Και οι δύο αυτοί παράγοντες υφίσταντο κατά την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου του 2008, πυροδοτώντας τις επιπτώσεις που τελικά γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία, ενώ αμφότεροι γίνονται όλο και πιο εμφανείς στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, πρόσθεσε ο Cunliffe.  Σημείωσε ότι εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές να διαχειριστούν αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο και να διασφαλίσουν ότι το σύστημα είναι ανθεκτικό σε σημαντικές διορθώσεις.

  "Παρότι η χρηματοδότηση μέσω κρυπτονομισμάτων λειτουργεί με καινοτόμους τρόπους, προσεκτικά σχεδιασμένα πρότυπα και κανόνες θα μπορούσαν και πρέπει να επιτρέψουν τη διαχείριση των κινδύνων στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπως συμβαίνει στον χώρο της παραδοσιακής χρηματοδότησης”, δήλωσε ο Cunliffe.

  Πολλές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να προωθούν την θέσπιση πλαισίων για τη διαχείριση της εκθετικής ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων, αλλά ο Cunliffe πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

  "Η τεχνολογία και η καινοτομία οδήγησαν στη βελτίωση του τομέα χρηματοδότησης με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία”, πρόσθεσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται αυστηρή ρύθμιση της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ