Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 11:56

  Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο πληθωρισμός

  Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αν και η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να αντιδράσει εάν οι πιέσεις των τιμών δεν συνεχίσουν.

  Οι τιμές καταναλωτή στη Σουηδία σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στο 2,8% σε ετήσια βάση.

  Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο το 2% για τον πληθωρισμό.

  Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008, αν και χαμηλότερα από το 3% που αναμενόταν.

  "Τα χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία απαλείφουν κάποιους από τους κινδύνους για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό”, τόνισε ο οικονομολόγος της Nordea, Torbjorn Isaksson.

  "Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θα διατηρήσει το επιτόκιο repo αμετάβλητο στο μηδέν στα επόμενα έτη, ενώ και ο ισολογισμός θα μειωθεί το 2022”.

  Η σουηδική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και σχεδόν όλοι οι περιορισμοί έχουν αρθεί, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή.

  Ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει, κυρίως λόγω των ενεργειακών τιμών, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό και τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

  Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% το 2021.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ