Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 21:37

  Bostic (Fed): Καμπανάκι για τον πληθωρισμό – θα διαρκέσει περισσότερο

  Fed: Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αντέχουν μια σοβαρή ύφεση - Τι έδειξαν τα stress test για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται "μεταβατικός", ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Federal Reserve.

  Ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic δήλωσε σήμερα ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών το 2021 που συνδέεται με την πανδημία έχει πλέον διευρυνθεί και δεν αφορά κάποια λίγα βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και την ξυλεία, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση αυτή "δεν θα έχει μικρή διάρκεια". 

  Αυτή είναι μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Fed και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κάνουν λόγο για προσωρινή αύξηση των τιμών. 

  Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell επιμένει τους τελευταίους μήνες ότι πρόκειται για μια "μεταβατική" κατάσταση καθώς αναζωπυρώνεται η οικονομική δραστηριότητα μετά την άρση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Πρόσφατα πάντως ο διοικητής της Fed παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα το επόμενο έτος.

  Ο Bostic δήλωσε ότι ο ίδιος και τα στελέχη του δεν αναφέρονται πλέον σε παροδικό πληθωρισμό, καθώς το τρέχον επεισόδιο ενδεχομένως να διαρκέσει για κάποιο καιρό, ίσως και μετά το 2022. 

  "Ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι καταναλωτές και επιχειρήσεις να φτάσουν να περιμένουν υψηλές τιμές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί στο εγγύς μέλλον", ανέφερε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα επίπεδο πληθωρισμού που θα ξεπερνά συστηματικά τον ετήσιο στόχο του 2%, πρόσθεσε.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ