Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 16:13

  Σρέντερ υπέρ Ρωσίας: Αδικαιολόγητη η κριτική που της ασκείται για την κρίση με το φυσικό αέριο

  Σρέντερ υπέρ Ρωσίας: Αδικαιολόγητη η κριτική που της ασκείται για την κρίση με το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική η οποία ασκείται κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση η οποία επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και αναμένει βελτίωσή της.

  "Η Ρωσία είναι η στερεοτυπική αρνητική εικόνα ενός ψυχρού πολέμου φυσικού αερίου. Ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα. Αναμένω ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου θα βελτιωθεί σταδιακά", γράφει ο Σρέντερ σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

  Ο Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 καθώς επίσης και της ρωσικής εταιρείας ορυκτελαίου Rosneft. Διατηρεί επίσης στενές προσωπικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

  "Η παρούσα κατάσταση καθιστά σαφές ότι η εμπορία φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο παγκόσμια. Η Ευρώπη βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με άλλες περιοχές του κόσμου των οποίων η δίψα για ενέργεια δεν σβήνει. Ακόμα κι αν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την προστασία του κλίματος, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για τη μεταβατική περίοδο – η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει τρεις δεκαετίες - ως ορυκτό καύσιμο που προστατεύει καλύτερα το κλίμα", συνεχίζει ο πρώην καγκελάριος.

  Ο Σρέντερ υπερασπίζεται επίσης τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2." Όπως κάθε άλλος πρόσθετος αγωγός, είναι κάτι καλό για την ευρωπαϊκή αγορά. Όσο περισσότερες πηγές εφοδιασμού και διαδρομές φυσικού αερίου υπάρχουν, τόσο καλύτερα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως για τον τελικό πελάτη, διότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές", τονίζει στο άρθρο του. Επικρίνει επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ ως εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas / LNG). "Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να περιορίσει το εμπόριο της με την Κίνα, αλλά από την άλλη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουλήσουν φυσικό αέριο όχι στην Ευρώπη, αλλά πιο προσοδοφόρα στην Κίνα".

  Σύμφωνα με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, "οι ΗΠΑ έχουν τετραπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην Κίνα τους τελευταίους μήνες".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ