Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 13:23

  Διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν συγκαλεί ο Ντράγκι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με την κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να βρεθούν πιο αποτελεσματικές μορφές πίεσης, ώστε να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Καμπούλ και την υπόλοιπη χώρα.

  Επίκεντρο τα δικαιώματα των γυναικών

  Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ηγετών (εκπροσωπούνται η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν όλες οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου) τα δικαιώματα των γυναικών: Τα δυο εκατομμύρια γυναικών που γύρισαν 20 χρόνια πίσω και δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν την βοήθειά τους υπό συνθήκες ασφάλειας. Στην ατζέντα των G20 βρίσκεται όμως και η δυνατότητα παροχής βοήθειας στις όμορες χώρες του Αφγανιστάν για την υποδοχή προσφύγων.

  Αλλά, το θέμα στο οποίο αναμένεται να επιμείνει ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είναι ότι τα αφγανικά σύνορα δεν μπορούν να είναι κλειστά, καθώς και ότι όποιος θέλει θα πρέπει να μπορεί να μετακινείται ή να εγκαταλείπει τη χώρα. Στην σύνοδο θα παρέμβει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ η Κίνα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

  Ανθρωπιστική βοήθεια από τους G20

  Οι G20, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, θέτοντας όμως σαφείς όρους: ότι η βοήθεια αυτή δεν θα στηρίξει τους τρομοκράτες, αλλά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και πλήττονται από μια βαρύτατη οικονομική κρίση. "Πρέπει, πάντως, να αποφύγουμε την οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν, διότι διαφορετικά τα προσφυγικά ρεύματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα.

  Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τον κρατικό μηχανισμό, χωρίς να δώσουμε χρήματα στους Ταλιμπάν", υπογραμμίζει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

  Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από καμία από τις χώρες που συμμετέχουν στη σημερινή σύνοδο των G20.

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ