Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 11:23

  Νορβηγία: Μείωση των δαπανών από το κρατικό ταμείο των 1,3 τρισ. ζητά η απερχόμενη κυβέρνηση

  Νορβηγία: Μείωση των δαπανών από το κρατικό ταμείο των 1,3 τρισ. ζητά η απερχόμενη κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Νορβηγία θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες από το κρατικό ταμείο των 1,3 τρισ. δολαρίων το 2022, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, δήλωσε στη Βουλή η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας.

  Σε μια από τις τελευταίες της επίσημες πράξεις πριν από την παραίτηση της αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση πρότεινε την απόσυρση 322,4 δισ. κορόνων (37,6 δισ. δολαρίων) από το ταμείο το επόμενο έτος, ποσό μικρότερο από τις 406,8 δισ. κορόνες το 2021.

  Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Erna Solberg έχασε τις εκλογές του προηγουμένου μήνα για το κοινοβούλιο, και θα αντικατασταθεί από έναν συνασπισμό του Εργατικού Κόμματος και του αγροτικού Κεντρώου Κόμματος.

  Η νέα κυβέρνηση θα έχει λίγες μόλις εβδομάδες να εισάγει τις δικές της τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, και επομένως αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικό μέρος του σχεδίου δαπανών της Solberg για το 2022.

  Σε αυτό, το λεγόμενο διαρθρωτικό (εκτός πετρελαίου) έλλειμμα για το επόμενο έτος, διαμορφώθηκε στο 2,6% της αναμενόμενης αξίας του Ταμείου στο τέλος του 2021, τόνισε το υπουργείο Οικονομικών, εντός του ανώτατου ορίου δαπανών του κοινοβουλίου για 3%.

  Οι προβλεπόμενες δαπάνες για το 2021 αντιστοιχούν στο 3,6% της αξίας του Ταμείου, με βάση έναν κανόνα που επιτρέπει επιπλέον εκταμιεύσεις σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, κάτω του 3,7% που αναμενόταν τον Μάιο.

  Το ΑΕΠ (εκτός των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων), αναμένεται να αναπτυχθεί 3,9% το 2021, υψηλότερα από το 3,7% που αναμενόταν τον Μάιο, αντισταθμίζοντας την ύφεση του 2,5% του 2020.

  Για το 2022 αναμένει ανάπτυξη 3,8%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ