Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 20:03

  Δημοσίευμα: Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτική παρουσία στην Τένεδο

  Δημοσίευμα: Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτική παρουσία στην Τένεδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μία αποκάλυψη προβαίνει η τουρκική έκδοση του Independent σήμερα, μεταδίδοντας πως το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά τον λόφο Γκιόζτεπε που βρίσκεται στην Τένεδο, σε ένα άρθρο με τίτλο: "Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο".

  "Ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε μέρα που περνά. Ενώ η πιθανότητα κήρυξης των 12 μιλίων της Ελλάδας κάνουν την Τουρκία νευρική, το να βλέπει την τουρκική σημαία στα νότια, εξοργίζει την Ελλάδα. Λόγω παραβιάσεων, προειδοποιήσεων και τσακωμών, τα νερά στο Αιγαίο δεν ησυχάζουν", γράφει η αρθρογράφος Μελικέ Τσαπάν.

  "Οι ιστορικές διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων, δεν τελειώνουν ποτέ. Πρόσφατα, οι συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ίμβρο και στην Τένεδο προσέλκυσαν την προσοχή. Από την άλλη, γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού", αναφέρει το δημοσίευμα.

  "Πρόσφατα, οι επισκέψεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ίμβρο και την Τένεδο τραβούν την προσοχή. Από την άλλη πλευρά, μαθεύτηκε ότι το υπουργείο τρέφει φιλοδοξίες για μια περιοχή βοσκοτόπων γνωστή ως πλαγιά Γκιόζτεπέ, που είναι ο υψηλότερος λόφος της Τενέδου".

  Ο Ρετζέπ Γιαλτσίν (CHP), μέλος του δημοτικού κοινοβουλίου, δηλώνει πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αιτήθηκε στην τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο και να αναδασωθεί. Σε ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την περιοχή, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν απαντά πως "πιθανώς για να επεκτείνει τη (στρατιωτική) μονάδα".

  Τουρκία 2

  Ο Γιαλτσίν είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται προκαταρκτικές εργασίες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στην ατζέντα του δήμου. 

  Η τουρκική ιστοσελίδα ήρθε επίσης σε επαφή με τον πρώην πρέσβη Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, ο οποίος σχετικά με τις διαμάχες που έχουν προκαλέσει ανέμους έντασης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως "εάν υπάρχει τέτοια ‘οχυρωματική’ δραστηριότητα στην Ίμβρο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά".

  Ο Ουλούτσεβίκ είπε ότι αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα τόσο με τη Συμφωνία της Λωζάνης όσο και με τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947 με τον όρο να αφοπλιστούν. Ο Ulucevik είπε ότι η Ελλάδα οπλίζει απερίσκεπτα αυτά τα νησιά.

  "Η Ελλάδα, επίμονα εξοπλίζει τα νησιά αυτά", λέει ο Ουλούτσεβίκ. Αναφερόμενος και στην επιστολή Σινιρλίογλου στον Γκουτέρες, δηλώνει πως "εάν το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα σήμερα, ο λόγος είναι η συμπεριφορά της Ελλάδας".

  Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα κακό στην επέκταση της μονάδας στην Ίμβρο, καθώς αυτό αποτελεί φυσική απόφαση της Τουρκίας για νησιά που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Παράλληλα επανέλαβε την απειλή για την επέκταση στα 12 μίλια από ελληνικής πλευράς: "Η Τουρκία έχει επίσης δείξει τη στάση της στο ζήτημα των 12 μιλίων. Εάν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρηθεί να επεκταθούν πέραν των 6 μιλίων, αυτό θα θεωρηθεί casus belli σύμφωνα με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης το 1996". 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ