Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 15:45

  Γερμανία - Διερευνητικές για σχηματισμό κυβέρνησης: Αισιοδοξία παρά τα "τεράστια" προβλήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Πιθανώς εντός των επόμενων ημερών η απόφαση SPD, Πρασίνων και FDP για διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εντατικές διερευνητικές συνομιλίες.

  Ως το τέλος αυτής της εβδομάδας Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) ενδέχεται να καταλήξουν σε μια απόφαση αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτός είναι πάντως ο στόχος των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας και οι οποίες θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση. Η σημερινή συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 10 ώρες και η αυριανή ως το μεσημέρι, επειδή ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς θα πρέπει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συμμετέχει σε σειρά συσκέψεων υπουργών Οικονομικών.

  Οι διερευνητικές συνομιλίες κατά το διάστημα της απουσίας του θα συνεχιστούν, αλλά σε πιο στενό κύκλο. Την Πέμπτη πιθανολογείται ότι η ηγεσία του εκάστοτε κόμματος θα συζητήσει τα προσωρινά αποτελέσματα των συνομιλιών. Την Παρασκευή θα συνέλθουν οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων με τη συμμετοχή και του κ. Σολτς για να εξετάσουν κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές ή αν μπορούν να εισέλθουν στην επόμενη φάση, δηλαδή σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

  Τα δημοσιονομικά διχάζουν

  Το κρισιμότερο θέμα των διερευνητικών είναι τα δημοσιονομικά. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θέλουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα και για την προστασία του κλίματος. Για αυτό το λόγο προτείνουν την αύξηση του κρατικού χρέους και των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα. Την πρόταση απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο οι Φιλελεύθεροι. Παράλληλα εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σε αυτό όπως και σε άλλα επίμαχα ζητήματα μπορούν να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις.

  Παρόμοιες στάση τηρούν και οι Πράσινοι. Ενδεικτική είναι η δήλωση του συμπροέδρου του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) το βράδυ της Κυριακής. Ενώ παραδέχθηκε ότι τα δημοσιονομικά είναι το "τεράστιο πρόβλημα" των συνομιλιών, κατέστησε σαφές, ότι "βασικά η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή".

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

   


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ