Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 14:01

  Αποφασισμένη κατά των νεοφασιστών η Ρώμη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά με αποφασιστικότητα μετά τις βίαιες συγκρούσεις αντιεμβολιαστών και νεοφασιστών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

  Η κυβέρνηση Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για το πράσινο πάσο θα μπουν σε ισχύ κανονικά την Παρασκευή. Πριν από τα επεισόδια, οι περιφέρειες είχαν ζητήσει διευκολύνσεις για τους ανεμβολίαστους, όπως να είναι εφικτή η διεξαγωγή ενός γρήγορου τεστ κάθε τρείς ημέρες και όχι δυο, όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να εξετάζει το θέμα, αλλά μετά την βία και τις απειλές του σαββατοκύριακου γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα και αλλαγή.

  Λίγο μετά από τις συγκρούσεις στο κέντρο της Ρώμης, δεκάδες νεοφασίστες εισέβαλλαν και στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείο Πολικλίνικο Ουμπέρτο Πρίμο, όπου είχε μεταφερθεί τραυματισμένος ομοϊδεάτης τους. Απείλησαν νοσοκόμους, γιατρούς και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Παράλληλα, το εξωκοινοβουλευτικό νεοφασιστικό κόμμα Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) συνεχίζει να απειλεί: "η μουσική έχει αλλάξει, οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο του πράσινού πάσου", αναφέρεται σε ανακοινωθέν του.

  Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες η χώρα έχει να ζήσει από την δεκαετία του εβδομήντα. Στο μεταξύ, τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα, όσο και η κεντρώα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, επιμένουν ότι υπάρχει μια και μόνον άμεση προτεραιότητα: να διαλυθούν όλες οι οργανώσεις, σύνδεσμοι, πολιτικές δυνάμεις, που εμπνέονται από την φασιστική ιδεολογία. Κανονικά, το ιταλικό σύνταγμα απαγορεύει κάθε αναφορά στο φασισμό, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε μεγάλη ανοχή και θα χρειαστεί, όπως φαίνεται, έγκριση νέου, ειδικού νόμου.

  Τα δε ιταλικά συνδικάτα, το ερχόμενο Σάββατο θα διαδηλώσουν κατά της βίας και κάθε απειλής, σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, για να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται ακραίους αντιεμβολιαστές και νεοφασιστικά στοιχεία, που ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση για την ίδια ημέρα.

  Η Λέγκα πρέπει να αποκηρύξει τους νοσταλγούς του φασισμού 

  Υπάρχει, τέλος, και ένα ακόμη θέμα: Το κάτα πόσον, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έως τώρα επικοινωνούσαν ή και συνεργάζονταν με στοιχεία που προέρχονται από τον "νοσταλγικό", φασιστικό χώρο. "Ο φασισμός είναι μέρος του "άλμπουμ οικογενειακών αναμνήσεων” για τα κόμματα του Ματέο Σαλβίνι και της Τζώρτζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας. Πρέπει να το παραδεχθούν και να τον αποκηρύξουν", γράφει σήμερα ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μάσιμο Τζανίνι.

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ