Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 09:18

  Pandora Papers: Έρευνα στον Ισημερινό σε βάρος του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο

  Pandora Papers: Έρευνα στον Ισημερινό σε βάρος του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κοινοβούλιο του Ισημερινού ενέκρινε χθες Κυριακή την έναρξη έρευνας σε βάρος του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως είχε κρύψει χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, μετά τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας που βαπτίστηκε Pandora Papers.

  Από τους 137 κοινοβουλευτικούς, οι 105 ψήφισαν υπέρ του να διενεργηθεί η έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους, ανέφερε το σώμα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

  Σκοπός: "να διευκρινιστεί" αν ο κ. Λάσο παραβίασε τη εντολή του από "δεοντολογική" άποψη, αφού η νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής "απαγορεύει σε υποψήφιους και δημόσιους λειτουργούς να αποταμιεύουν περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους".

  Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Γκιγιέρμο Λάσο έλεγχε 14 υπεράκτιες εταιρείες –στην πλειονότητά τους είχαν έδρα τον Παναμά–, οι οποίες πάντως έκλεισαν αφού ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) προώθησε νόμο ο οποίος απαγόρευσε στους υποψήφιους για την προεδρία να κατέχουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.

  Από την πλευρά του, ο 65χρονος δεξιός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, προσκάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Ισημερινού να εξετάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και δέχθηκε να αρθεί το τραπεζικό του απόρρητο.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ