Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Οκτ-2021 21:01

  Μ. Ντάλυ (Fed Σαν Φρανσίσκο): Πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ "κόλλησε"

  Μ. Ντάλυ (Fed Σαν Φρανσίσκο): Πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ "κόλλησε"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι "μένει στάσιμη", δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly.

  "Θα έχει σκαμπανεβάσματα, ειδικά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα" τόνισε η Ντάλυ μιλώντας στο CBS για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα απογοητευτικής αύξησης της απασχόλησης.

  "Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανάπτυξη "κόλλησε", αλλά σίγουρα βλέπουμε την Covid και τη μετάλλαξη Δέλτα να επηρεάζουν την αγορά εργασίας", πρόσθεσε.

  Σημειώνεται πως την Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν μόλις 194.000 νέες θέσεις εργασίας, υποδιπλάσιες από τον αριθμό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε σε χαμηλό 18 μηνών, στο 4,8%.

  Τα πρόσφατα στοιχεία έχουν εντείνει το κλίμα ανησυχίας ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να ανακτήσει τις υπόλοιπες 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την πανδημία και ότι παράγοντες όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αρνητικό καταναλωτικό κλίμα και η επιμονή του covid-19 θα αποδυναμώσουν την ανάπτυξη.

  "Πάντα περίμενα ότι η Δέλτα θα απαιτούσε ένα τίμημα, και τώρα το βλέπουμε", είπε. "Διαταράσσει τις οικογένειες, διαταράσσει τη σχολική εκπαίδευση,  διαταράσσει την ικανότητα των ανθρώπων να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να αισθάνονται ασφαλείς γι' αυτό".

  Σε ερώτηση σχετικά με τον πληθωρισμό, η Daly δήλωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι "επώδυνες", αλλά σχετίζονται άμεσα με την covid-19 και δεν αναμένεται να συνεχιστούν. Αυτό απηχεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ίδιας και πολλών άλλων αξιωματούχων της Fed ότι η τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμού είναι "παροδική", ακόμη και αν έχει επεκταθεί περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν αρχικά.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ