Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 22:29

  Το πλουσιότερο 1% διαθέτει πλέον μεγαλύτερη περιουσία από όλη τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ

  ΗΠΑ σημαια δολαριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η "μεσαία τάξη" των ΗΠΑ διαθέτει πλέον μικρότερο μερίδιο πλούτου από το πλουσιότερο 1% της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεσαίο 60% των αμερικανικών νοικοκυριών - μια μέτρηση που οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν συχνά ως ορισμό της μεσαίας τάξης - είδε τη συνολική του περιουσία να υποχωρεί στο 26,6% του εθνικού πλούτου, στο χαμηλότερο επίπεδο σε τρεις δεκαετίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Για πρώτη φορά, το πλουσιότερο 1% έχει μεγαλύτερο μερίδιο, στο 27%.

  Τα στοιχεία δείχνουν την αργή διάβρωση της οικονομικής ασφάλειας των μεσαίων νοικοκυριών, η οποία συνεχίστηκε και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού παρά τα τρισ. δολάρια που ξόδεψε η αμερικανική κυβέρνηση σε πακέτα στήριξης. 

  Ενώ η "μεσαία τάξη" έχει διαφορετικές έννοιες για τους ανθρώπους, πολλοί οικονομολόγοι χρησιμοποιούν το εισόδημα για να ορίσουν την ομάδα. Τα 77,5 εκατ. νοικοκυριά που ανήκουν στο μεσαίο 60% κερδίζουν από 27.000 μέχρι 141.000 δολάρια τον χρόνο, αναφέρει το Bloomberg.

  Το πλουσιότερο 1% αντιπροσωπεύει περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά που βγάζουν περίπου 500.000 ετησίως - από τα συνολικά σχεδόν 130 εκατ. νοικοκυριά.

  Τα τελευταία 30 χρόνια, 10 ποσοστιαίες μονάδες του αμερικανικού πλούτου μετατοπίστηκαν στο κορυφαίο 20%, το οποίο κατέχει πλέον το 70% του συνολικού πλούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

  Μια γενιά πίσω, η μεσαία τάξη κατείχε πάνω από το 44% των ακινήτων στη χώρα, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 38%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ