Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 08:35

  Nordic Monitor: Το "μακρύ χέρι" του Ερντογάν στην Αφρική (και όχι μόνο)

  Nordic Monitor: Το "μακρύ χέρι" του Ερντογάν στην Αφρική (και όχι μόνο)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία έχει αρχίσει να θέτει ρήτρα παροχής διπλωματικής ασυλίας για τους εργαζόμενους σε κρατικές οργανώσεις παροχής αρωγής, στις συμφωνίες που υπογράφει κυρίως με υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής. Αυτό αναφέρει το Nordic Monitor, προσθέτοντας ότι αυτή η παροχή διπλωματικού καθεστώτος στα συγκεκριμένα άτομα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα του Τούρκου προέδρου να προωθήσει την ισλαμιστική του ατζέντα στην περιοχή, διεξάγοντας παράλληλα κατασκοπία για λογαριασμό της Άγκυρας.

  Η "αιχμή του δόρατος" δεν είναι άλλη από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), μια κυβερνητική οργάνωση που όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor στοχεύει να ανυψώσει την εικόνα της Τουρκίας και του Ερνοτγάν σε φτωχές μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, μέσω ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας.

  Αυτές οι διμερείς συμφωνίες δεν επιτρέπουν απλά στην ΤΙΚΑ να ανοίξει ένα γραφείο σε κάποια ξένη χώρα, αλλά δίνει στους εργαζομένους διπλωματικές ιδιότητες και προνομία (όπως για παράδειγμα ασυλία και πλήρη ελευθερία κινήσεων), όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961. Η Τουρκία έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με χώρες όπως το Τσαντ και η Σομαλία. Αυτό που σύμφωνα με το Nordic Monitor πλέον είναι άξιο προσοχής, είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν αυτή η ρήτρα απουσίαζε από τις συγκεκριμένες συμφωνίες.

  Η ΤΙΚΑ είναι ένας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος οργανισμός, που συχνά έχει χαρακτηριστεί ως το "μακρύ χέρι του Ερντογάν" στο εξωτερικό. Στο παρελθόν το Nordic Monitor έχει κάνει εκτενείς αναφορές στον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν "φυτέψει" πράκτορες σε ανάλογες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένης και της ΤΙΚΑ. Στόχος αυτών των πρακτόρων, πέραν της συγκέντρωσης πληροφοριών, είναι η αξιολόγηση και η στρατολόγηση τοπικών συνεργατών. Ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις "βιτρίνα" που χρησιμοποιούνται για μυστικές επιχειρήσεις φιγουράρει και η ΤΙΚΑ.

  Όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω συγγενικού του προσώπου το οποίο είχε "φυτέψει" στην ΤΙΚΑ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Φιντάν καλύπτει τις επιχειρήσεις του μέσω του κουνιάδου του Αλί Οζγκούν Οζτούρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΤΙΚΑ για τις δράσεις της σε κεντρική Ασία και Καύκασο. Ο Οζτούρκ θεωρείται ως ο δημιουργός ενός δικτύου πληροφοριοδοτών στις χώρες που δρα, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε αξιωματούχους τους μέσω των προγραμμάτων αρωγής.

  Τον προηγούμενο Φεβρουάριο το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι η ΤΙΚΑ προέβη σε παράνομες μεταφορές χρημάτων από την Τουρκία στα γραφεία της οργάνωσης στην Γάζα, ισχυριζόμενο ότι τα χρήματα κατέληξαν στα χέρια της Χαμάς. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω στελεχών της ΤΙΚΑ, που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν την πρόοδο εν εξελίξει προγραμμάτων αρωγής στον παλαιστινιακό θύλακα και όπως αναφέρει το Nordic Monitor, παρέδωσαν τα χρήματα χωρίς να λάβουν καμία απόδειξη.

  Συμπερασματικά, το Nordic Monitor θεωρεί ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η κυβερνητική ΤΙΚΑ εξαιρούνται από τον έλεγχο του τουρκικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντός των κόλπων της οργάνωσης υπάρχει τεράστιος βαθμός διαφθοράς. Το κόστος των έργων αρωγής υπερ- κοστολογείται επί χάρτου, έτσι ώστε μέρος των ποσών να αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος και τα υπόλοιπα κεφάλαια να διακινούνται για άλλους σκοπούς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ