Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 13:55

  Το Βερολίνο καλεί την Βαρσοβία να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ

  Το Βερολίνο καλεί την Βαρσοβία να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Χάικο Μάας κάλεσε σήμερα την Πολωνία να σεβαστεί "πλήρως" τους κοινούς κανόνες της ΕΕ, μία ημέρα μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

  "Όταν μια χώρα αποφασίζει πολιτικά να αποτελεί μέρος της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τους κοινούς κανόνες", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον όμιλο εφημερίδων Funke, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη.

  Το να ανήκεις στους 27 "σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ότι ωφελούμαστε από μια ισχυρή εσωτερική αγορά και ότι μιλάμε με μια φωνή", συνέχισε ο Μάας.

  "Ωστόσο αυτό σημαίνει επίσης ότι σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες που συνιστούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό", υπογράμμισε.

  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη χθες, Πέμπτη, κατά της απόλυτης υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της θεμελιώδους αυτής αρχής για την ΕΕ, που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοδότηση της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες, ακόμη και την συμμετοχή της στην ένωση.

  Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι διαβεβαίωσε ωστόσο σήμερα ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ.

  "Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών", σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

  Η Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προώθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες κατηγορούνται για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, έχουν στοιχίσει στην Βαρσοβία πολλές καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ