Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 11:06

  Ουγγαρία: Σε υψηλό 9 ετών ο πληθωρισμός, στο 5,5%

  Δύσκολος χειμώνας για τον πληθωρισμό - Ελπίδες υποχώρησης από την άνοιξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο από το 4,9% τον Αύγουστο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012.

  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα, ώστε να επισπεύσει τη σύσφιξη της πολιτικής.

  Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην κεντρική Ευρώπη έχουν στραφεί σε πιο σφιχτές πολιτικές ώστε να περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού που προκαλούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος, και επίσης η ανάκαμψη της ζήτησης και οι σφιχτές αγορές εργασίας.

  Οι οικονομίες της χώρας ανακάμπτουν δυναμικά από την πανδημία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη της Ουγγαρίας το 2021 κατά 7%-7,5%.

  Η πολωνική κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές την Τετάρτη όταν αύξησε το επιτόκιο κατά 40 μονάδες βάσης στο 0,5%, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

  Η ουγγρική κεντρική τράπεζα έξι επίσης αυξήσει το βασικό επιτόκιο σε τρία βήματα 30 μονάδων βάσης το καλοκαίρι, και είναι η πρώτη στην ΕΕ που άριχσε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

  Αλλά επιβράδυνε το ρυθμό της σύσφιξης τον Σεπτέμβριο όταν αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης, στο 1,65%.

  Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί για την κεντρική τράπεζα που πρέπει να εκπλήξει τις αγορές στη διάρκεια του μήνα, κυρίως εξαιτίας του ασθενούς νομίσματος (φιορίνι)”, ανέφερε αναλυτής της ING Bank.

  Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 5,5%. Ο δομικός πληθωρισμός ανέκαμψε στο 4% τον Σεπτέμβριο από το 3,6% τον Αύγουστο, επίσης αντίστοιχα των εκτιμήσεων.

   

  Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχει θέσει στόχο τον πληθωρισμό στο 3%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ