Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 16:51

  Γερμανία: Φειδωλοί σε δηλώσεις οι προσελθόντες των τριων κομμάτων για τις συνομιλίες συνασπισμού

  Γερμανία: Φειδωλοί σε δηλώσεις οι προσελθόντες των τριων κομμάτων για τις συνομιλίες συνασπισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πρώτες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), του Φιλελεύθερου (FDP) και του κόμματος των Πρασίνων για τον σχηματισμό συνασπισμού πραγματοποιούνται ήδη στο Βερολίνο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ουσιαστικά τηρούν σιγήν ιχθύος ή απλώς σιωπούν.

  "Κάθε μέρα είναι πάντα ξεχωριστή, αυτό κάνει τις μέρες τόσο όμορφες", δήλωσε απλώς ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν λίγο πιο ομιλητικός, ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο φειδωλός.

  Και τα τρία κόμματα είχαν διαβεβαιώσει ότι τώρα το θέμα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του απορρήτου. Για τους δημοσιογράφους αυτό σημαίνει: δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία.

  Είναι η πρώτη τριμερής συνάντηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές - όλες οι προηγούμενες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δύο κομμάτων.

  Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε πρώτος στον εκθεσιακό χώρο "CityCube Berlin", όπου γίνεται η συνάντηση των τριών, πριν από τις 8 το πρωί, είπε φιλικά "καλημέρα", αλλά τίποτα περισσότερο και εξαφανίστηκε στο κτίριο.

  Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας με τους ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον εκθεσιακό χώρο όπου διεξάγονται ο συνομιλίες τους διαβεβαιώνει ότι "το κλίμα σίγουρα θα αποτελέσει θέμα" σήμερα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Άντον Χόφραϊτερ, όταν ρωτήθηκε τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν σήμερα απάντησε: "Όλα".

  Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έφτασε τελευταίος, πήρε επίσης ένα φυλλάδιο της Greenpeace, απηύθυνε ένα απλό χαιρετισμό μια προς όλες τις κατευθύνσεις και εξαφανίστηκε πίσω από τη γυάλινη πόρτα.

  Μόνο ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν λίγο πιο ομιλητικός. "Έχω ένα καλό προαίσθημα ότι έχουμε κοινές πεποιθήσεις, ότι θέλουμε να ωθήσουμε τη χώρα προς τα μπρος. Και τώρα πρέπει να δούμε εξετάσουμε τα διάφορα θέματα ένα προς ένα και μετά θα δούμε".

  Δεδομένου ότι οι συναντήσεις μέχρι τώρα ονομάζονταν "προκαταρκτικές διερευνητικές", θα ήταν φυσικό να μιλά κανείς τώρα για "διερευνητικές", αλλά οι συνομιλίες δεν χαρακτηρίζονται ακόμα έτσι. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να διευκρινισθεί αν θα υπάρξουν διερευνητικές και τότε θα ξεκινήσουν οι πραγματικές διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ