Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 15:31

  ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα

  ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που εκτιμούσαν οι αναλυτές, καταγράφοντας την πρώτη πτώση εδώ και έναν μήνα, γεγονός που ερμηνεύεται ως περαιτέρω βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

  Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 38.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμών των 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από τις 364.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την Πέμπτη.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση στις 348.000 νέες αιτήσεις.

  Πριν την τελευταία αυτή μείωση, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων εργασίας κατέγραψαν αύξηση για τρεις διαδοχικές εβδομάδες, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει αναγκάσει περισσότερες επιχειρήσεις να θέσουν σε αναγκαστική άδεια εργασίας. 

  Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης καταγράφηκαν στην Καλιφόρνια, καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι γενικευμένο. Άλλωστε στις υπόλοιπες πολιτείες καταγράφηκε είτε σταθεροποίηση είτε υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

  Μείωση εμφάνισε επίσης ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, κατά 98.000, με το εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο να διαμορφώνεται στα 2,81 εκατομμύρια, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

  Συνολικά, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, περίπου 4,17 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζονταν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας από 8 διαφορετικές πολιτείες ή τα ομοσπονδιακά προγράμματα. Αριθμός εντυπωσιακά μειωμένος από τα 11,3 εκατομμύρια που ήταν στην αρχή του μήνα, γεγονός που αποδίδεται στην ολοκλήρωση του έκτακτου ομοσπονδιακού προγράμματος στήριξης των ανέργων.

  Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός των αιτούντων επιδομάτων ανεργίας απέχει ακόμη αρκετά από τα προ πανδημίας επίπεδα, οπότε οι αιτήσεις κυμαίνονταν στο χαμηλό των 200.000 την εβδομάδα, αν και το ρεκόρ επανέναρξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η διάθεση προσλήψεων εκ μέρους πολλών εταιρειών εκτιμάται ότι συνεχίζει να οδηγεί σε βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ