Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 11:22

  Ευρωκοινοβούλιο: Έσχατη λύση τα ειδικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων σε τρίτες χώρες

  Κράτος δικαίου: Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν για «παράλειψη»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ειδικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση, δίνοντας προτεραιότητα σε υφιστάμενες δημοσιονομικές λύσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

  Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 591 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι μη δημοσιονομικά μέσα, όπως τα καταπιστευματικά ταμεία της ΕΕ για εξωτερική βοήθεια, καθώς και έκτακτα εργαλεία, όπως η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία (FRT), "θέτουν σε κίνδυνο τις αρχές της δημοκρατικής λογοδοσίας, της διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, υπονομεύοντας τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και την ακεραιότητα και την ενότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ".

  Προστιθέμενη αξία παρά τις ελλείψεις

  Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία που προσδίδουν όλα αυτά τα ειδικά μέσα εξωτερικής βοήθειας, αλλά επισημαίνουν ελλείψεις σε ορισμένα κονδύλια που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως η μη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και η "αδιαφανής διαχείριση" (στην περίπτωση του Ταμείου για την Αφρική). Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένα κονδύλια πρέπει να είναι πιο διαφανή, να παρακολουθούνται διεξοδικότερα και να συντονίζονται αποτελεσματικότερα μεταξύ των χορηγών (Ταμείο Bêkou), ενώ θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής (FRT).

  Ανεπαρκής ο ρόλος του Κοινοβουλίου

  Οι βουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τον περιορισμένο ρόλο του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, την εποπτεία και τον έλεγχο των συνεισφορών της Ένωσης στα καταπιστευματικά ταμεία της ΕΕ.

  Τα ταμεία παρακάμπτουν τη διαδικασία του προϋπολογισμού, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο των συνεισφορών "προέρχεται πλέον από τον ίδιο τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και οι συνεισφορές των κρατών μελών αντιπροσωπεύουν πολύ περιορισμένο μερίδιο των συνολικών προϋπολογισμών τους".

  Τα καταπιστευματικά ταμεία ως έσχατη λύση

  Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι "οι υφιστάμενες νομικές, κανονιστικές και δημοσιονομικές λύσεις θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί πλήρως" πριν τη δημιουργία των καταπιστευματικών ταμείων της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει "να εξακολουθήσουν να αποτελούν την έσχατη λύση". Η εξωτερική βοήθεια θα πρέπει να "χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ένωσης".

  Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το νέο εξωτερικό χρηματοδοτικό πλαίσιο NDICI (Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Η Ευρώπη στον κόσμο) θα πρέπει να "ξεπεράσει τους περιορισμούς που οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας αυτών των ταμείων για την πιο ευέλικτη και ταχεία αντιμετώπιση συγκεκριμένων κρίσεων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ