Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 10:49

  "Πέφτει" ο Ερντογάν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - Στην πρώτη θέση η συμμαχία κεμαλιστών - Ακσενέρ

  "Πέφτει" ο Ερντογάν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - Στην πρώτη θέση η συμμαχία κεμαλιστών - Ακσενέρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τουρκίας, η Λαϊκή Συμμαχία, απώλεσε την πρωτοκαθεδρία στην πρόθεση ψήφου του λαού και για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκαν οι συμμαχίες το 2018, έχασε το προβάδισμα από την Εθνική Συμμαχία, τη συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, σύμφωνα με την κορυφαία δημοσκόπηση της KONDA τον Σεπτέμβριο.

  Δύο κόμματα στην Εθνική Συμμαχία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση των κεμαλιστών, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİ) αύξησαν μαζί τις ψήφους τους κατά 2,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα BirGün, φτάνοντας το 44,1 % συνολικά και ξεπερνώντας τη Λαϊκή Συμμαχία.

  Από την πλευρά της Λαϊκής Συμμαχίας, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κερδίζει το 32,7 % των ψήφων, μια πτώση 3,4 % από το 36,1 % του Ιουλίου. Ο άλλος βασικός εταίρος της συμμαχίας, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, έλαβε ποσοστό 8,9 %.

  Περίπου το 64 % των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το να κερδίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες εκλογές ως ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

  Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, το φιλοκουρδικό αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αύξησε τις ψήφους του κατά 0,5 % από τον Ιούλιο, φθάνοντας το 11,7 % στην έρευνα του Σεπτεμβρίου. Το HDP δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμμαχίας, ωστόσο, έχει υποστηρίξει τους υποψηφίους του CHP στις τοπικές εκλογές του 2019.

  Ο Σεπτέμβριος επίσης είδε τα μικρότερα κόμματα της Τουρκίας, που ταξινομήθηκαν σε έρευνες ως "άλλα", να αυξάνουν τις ψήφους τους κατά 0,5 %, έως και 2,6 %. Η κατηγορία περιλαμβάνει το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας (SP) και το πιο νεανικό μέλος της Λαϊκής Συμμαχίας, το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), καθώς και δύο κόμματα που ιδρύθηκαν από τους πρώην συμμάχους του Ερντογάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ