Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 15:36

  Δικαστήριο ΕΕ: Η Βαρσοβία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες περί ανεξαρτησίας των δικαστών

  Δικαστήριο ΕΕ: Η Βαρσοβία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες περί ανεξαρτησίας των δικαστών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Πολωνία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες για την ανεξαρτησία των δικαστών επιβάλλοντας την απομάκρυνση δικαστή που είχε επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση.

  Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Πολωνία αρνήθηκε στον δικαστή Βάλντεμαρ Ζούρεκ το δικαίωμα στην έφεση, όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2018. Τα πολωνικά δικαστήρια θα κρίνουν πώς θα απαντήσουν στην απόφαση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την δυνατότητα να λάβει νομικά μέτρα για την εφαρμογή της.

  Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Κάλετα έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση "ενθαρρύνει την αναρχία της πολωνικής έννομης τάξης" και ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθεί να αντικαταστήσει το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην επόπτευση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

  Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) εισήγαγε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας με το πρόσχημα της ανάγκης απομάκρυνσης προσώπων που ανήκουν στην κομμουνιστική περίοδο, η οποία έληξε πριν από τριάντα χρόνια.

  Η αντιπολίτευση, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ και διεθνείς θεσμοί εποπτείας της τήρησης των δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τις μεταρρυθμίσεις ως μέσον για την φίμωση της κριτικής, την υπαγωγή των δικαστηρίων στον έλεγχο της κυβέρνησης και υπονόμευση του δημοκρατικού συνταγματικού ελέγχου.

  Ο Βάλντεμαρ Ζούρεκ, ο οποίος είχε δημοσίως επικρίνει την κυβερνητική μεταρρυθμιστική επίθεση, απομακρύνθηκε από την θέση του σε δικαστήριο της Κρακοβίας και του δόθηκε άλλη θέση. Η έφεσή του απορρίφθηκε.

  Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι ο δικαστής που απέρριψε την έφεση του Ζούρεκ έχει και ο ίδιος διορισθεί μέσω μίας διαδικασίας "που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες... ως προς την αμεροληψία του" και "είναι πιθανόν να βλάπτει την εμπιστοσύνη την οποία η δικαιοσύνη πρέπει να εμπνέει στους πολίτες σε μία δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου".

  Από την στιγμή που η διαδικασία διορισμού του δικαστή αμφισβητείται, η απόρριψη εκ μέρους του της έφεσης του Ζούρεκ "πρέπει να κηρυχθεί άκυρη".

  Τα πολωνικά δικαστήρια πρέπει να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει κατά της πολωνικής κυβέρνησης και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αν θεωρήσει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αγνοήθηκε.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ