Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 20:28

  Έρευνα για χρήση βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένων σε περιφερειακό νοσοκομείο της Ρωσίας

  Έρευνα για χρήση βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένων σε περιφερειακό νοσοκομείο της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δημοσιοποίηση βίντεο με τη χρήση βασανιστηρίων κρατουμένων και συγκεκριμένα βιασμό κρατουμένων σε περιφερειακή κλινική προκάλεσε την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας, η οποία έδωσε εντολή να διεξαχθεί σχετική έρευνα, αλλά και δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έχει γνώση του ζητήματος.

  Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας και η Γενική εισαγγελία άρχισε τη σχετική έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτρόπαιων αυτών βίντεο, ενώ η Ανακριτική Επιτροπή της περιοχής Σαράτοφ άρχισε να ερευνά προηγούμενες καταγγελίες για βασανιστήρια.

  Επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι στο Κρεμλίνο έχουν γνώση της υπόθεσης αυτής. "Απ όσο γνωρίζουμε, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών ασχολείται με το ζήτημα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των στοιχείων αυτών, αυτό φυσικά θα αποτελέσει λόγο για τη διεξαγωγή σοβαρής έρευνας", δήλωσε ο Πεσκόφ.

  Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ιστότοπο Gulagu.net παρέδωσαν στον ιστότοπο Mediazona, τρία βίντεο με βιασμούς κρατουμένων σε νοσοκομείο για φυματικούς. Σε δύο από τα τρία βίντεο, τα οποία είναι στην διάθεση δημοσιογράφων, έχουν καταγραφεί βιασμοί κρατουμένων. Στο πρώτο βίντεο, με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2020, δύο άνδρες κρατούν δεμένο πάνω σε κρεβάτι τον κρατούμενο, ενώ ένας τρίτος τον κακοποιεί σεξουαλικά με έναν λοστό. Το δεύτερο βίντεο, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, δείχνει έναν άνδρα να στέκεται πάνω σε έναν κρατούμενο τα χέρια του οποίου είναι δεμένα με ταινία. Στο βίντεο με ημερομηνία 25 Ιουνίου του 2020 δείχνει τον βιασμό κρατουμένου που είναι δεμένος με σκοινί στο κρεβάτι.

  Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Gulagu.net Βαλντίμιρ Οσέτσκιν, το αρχειακό υλικό 40 γιγκαμπάιτ με τα βασανιστήρια παρέδωσε ένα πρώην κρατούμενος προγραμματιστής, ο οποίος παλιότερα είχε υποστεί βασανιστήρια και βιασμό , αλλά στην συνέχεια άρχισαν να αξιοποιούν τις γνώσεις του ως προγραμματιστή. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια πέντε ετών, που έκτιε την ποινή του, είχε πρόσβαση στους υπολογιστές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας και τους καταγραφείς των βίντεο στο τμήμα ασφαλείας του νοσοκομείου στην πόλη Σαράτοφ. Αυτή την στιγμή ο εν λόγω άνθρωπος βρίσκεται εκτός της Ρωσίας και των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών.

  Πηγή : Novaya Gazeta

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ