Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 18:27

  Evans (Fed): Παροδικός ο πληθωρισμός - Θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μόλις αρθούν τα προβλήματα

  Evans (Fed): Παροδικός ο πληθωρισμός - Θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μολίς αρθούν τα προβλήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αύξηση των τιμών είναι παροδική και τελικά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χαμηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκτίμησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Charles Evans.

  Παρότι ο πληθωρισμός με βάση ορισμένες μετρήσεις κινείται σε υψηλό 30 ετών, ο Evans δήλωσε στο CNBC ότι οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα υπόλοιπα προβλήματα θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα και οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξασθενίσουν.

  "Θεωρώ ότι οι αυξημένες αυτές τιμές πρόκειται να υποχωρήσουν καθώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού”, δήλωσε στην εκπομπή "Squawk Box” του CNBC, προσθέτοντας: "Νομίζω ότι μπορεί (ο πληθωρισμός) να διαρκέσει περισσότερο από όσο περιμέναμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά θεωρώ ότι είναι απίθανο να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών”.

  Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στο 3,6%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed. Άλλα δείκτες, όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή, καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλότερος.

  Ο Evans αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ανοδική τάση των τιμών ασκεί πιέσεις στην οικονομία.

  "Σίγουρα αποτελεί πρόκληση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θέλω να πω, πλήττει το εισόδημα, τους μισθούς. Επομένως, αποτελεί πρόβλημα. Σίγουρα παρακολουθούμε την κατάσταση”, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο. "Πραγματικά, δεν είναι θέμα νομισματικής πολιτικής, είναι θέμα προμηθειών επί του παρόντος. Επομένως, θεωρώ ότι ο πληθωρτισμός θα υποχωρήσει και νομίζω ότι όταν υποχωρήσει θα βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς πολύ χαμηλών επιτοκίων”.

  Παρ’ όλα αυτά, η Fed από τη μεριά της έχει υποδείξει με ζέση ότι έχει εκπληρωθεί ο στόχος της για τον πληθωρισμό, με το επίπεδό του να ξεπερνά αρκετά το στόχο του 2%, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να περιορίσει την άνευ προηγουμένου στήριξη που παρέχει στην οικονομία από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ξεκινώντας με τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  Ωστόσο, τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν πριν από το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, με την αγορά να τοποθετεί από τη μεριά της την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

  Παρότι ο Evans δήλωσε ότι είναι υπέρ του tapering, πρόσθεσε ότι σύντομα η Fed θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ήδη οικεία πρόκληση, αυτή του να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υγιή επίπεδα, και πιθανότατα για να το επιτύχει αυτό θα διατηρήσει τα επιτόκιά της χαμηλά.

  "Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει την πρόκληση να διασφαλίσει βιώσιμο πληθωρισμό στο και πάνω από το επίπεδο του 2% ώστε κατά μέσο όρο σε βάθος χρόνου να κινείται στο 2%”, δήλωσε ο Evans.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ