Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 17:53

  Οι "τελευταίες πινελιές" μένουν για να αρχίσει η Αίγυπτος να στέλνει φυσικό αέριο στον Λίβανο

  Οι "τελευταίες πινελιές" μένουν για να αρχίσει η Αίγυπτος να στέλνει φυσικό αέριο στον Λίβανο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αίγυπτος ολοκληρώνει τις τελευταίες πινελιές για να ξεκινήσει σύντομα την προμήθεια φυσικού αερίου στον Λίβανο στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα βοηθήσει στην ανακούφιση της κρίσης ενέργειας του Λιβάνου, δήλωσαν οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη.

  Σύμφωνα με μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος θα προμηθεύει φυσικό αέριο στον Λίβανο μέσω ενός αγωγού που περνά από την Ιορδανία και τη Συρία για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου. Η συμφωνία, που συνήφθη και από τις τέσσερις χώρες, είναι μέρος ενός σχεδίου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ενέργειας του Λιβάνου.

  Ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι αναμενόταν αν ήταν απαραίτητο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

  "Η Αίγυπτος προσέφερε ... βοήθεια στον ενεργειακό τομέα μέσω της δυνατότητας να προσφέρει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου", δήλωσε ο Φαγιάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα στο Κάιρο μετά τη συνάντησή τους.

  Η ζωή στον Λίβανο έχει παραλύσει από την κρίση, η οποία έχει βαθύνει καθώς οι προμήθειες εισαγόμενων καυσίμων έχουν στεγνώσει. Είναι μέρος μιας ευρύτερης οικονομικής κρίσης που έχει βυθίσει το λιβανικό νόμισμα κατά 90% από το 2019.

  Το ενεργειακό σχέδιο, ωστόσο, περιπλέκεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Λιβανέζοι αξιωματούχοι κάλεσαν την Ουάσινγκτον να κάνει μία εξαίρεση.

  Η Δαμασκός δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ